Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekord alacsony Duna, szennyezett levegő, lakástakarék – Ez itt a szerdai Espresso light!

Ez gyors volt: Áder János köztársasági elnök tegnap aláírta a parlament által elfogadott törvénymódosítást a lakástakarékszámlák állami támogatásának megszüntetéséről. Rekord alacsony a Duna, nem túl tiszta a levegő, meghalt a Microsoft társalapítója, hétfőn pedig életbe lépett az a szabályozáscsomag, ami alapján szabálysértésnek minősül a közterületen élés. De legalább élőben restaurálják jövő júliustól Rembrandt Éjjeli őrjáratát.

Olvasd, amit mi is olvasunk!

Az Espresso a Forbes kiküldött hírlevele, tele érdekes cikkekkel és fontos témákkal (olyannal, amit mi írtunk meg és olyannal is, amit mások). Ez itt az Espresso hírlevél kivonata. Feliratkozni a lap alján lehet.

1 perces

Hétfő délután, Seattle-ben elhunyt Paul Allen amerikai milliárdos, a Microsoft társalapítója. A 65 éves Allen non-Hodgkin limfómában szenvedett, halálát ezzel kapcsolatos komplikációk okozták.

„Lakástakarék”, „Fundamenta”, „Bánki Erik”. Egyetlen ábrán mutatjuk, mivel foglalkoznak most a magyarok.

Budapest, Győr, Dunaújváros, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár. Néhány város, ahol nem túl jó a napokban a levegő minősége. Szmogriadó nincs, de érdemes odafigyelni.

3 perces

Kultúrbrékó! Élőben restaurálják Rembrandt Éjjeli őrjáratát. A projekt jövő júliusban indul, az amszterdami Rijksmuseum történetének legnagyobb restaurálása lesz.

Nagyot lép előre a RedBull Magyarország a Pilvakerrel: jövőre az Erkel Színház helyett a Papp László Sportarénában szervezik meg a rendezvényt.

Soha nem volt még ilyen alacsony a Duna, ráadásul a következő napokban sem várható vízszint-emelkedés. Az Időkép képekbe szedte a szárazságot.

5 perces (vagy hosszabb)

Nyuggerpark vagy tornapálya? Köztéri kondipark és köztéri kondipark között komoly különbség lehet. Kondi-kisokos.

„Nekem szemét, neki meg az élete.” Vannak, akik a hétfői napról nem a lakástakarékokra asszociálnak: a közterületen élés október 15-től szabálysértés, az előállítottak vagyontárgyait elkobozhatják, akár meg is semmisíthetik, kártérítést nem kapnak. Szomorú és megható cikkben mutatja meg a 24.hu a hajléktalanok féltett vagyonát, és azt is, hogyan készülnek a razziákra.

Kevesen tudják Paul Allenről, hogy – második világháborús veterán fiaként – rendkívül érdekelte, milyen háborús roncsokat rejt a tengerfenék. A Microsoft társalapítója épp aznap hunyt el, amikor kutatóhajója, a Research Vessel Petrel felfedezte a U.S.S. Lexington repülőgép-anyahajó roncsát.

Oszd meg!