Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meddig drágulnak még a lakások? – Ez itt a pénteki Espresso light!

Kutyák, menhelyes kutyák, medvék, és akkor még csak az állatoknál járunk, de hát péntek van, lassan lazíthatunk. Azért vannak itt komoly tartalmak is – a máig tartó gazdasági válságról, a volt NDK fejlődéséről, az Index sorsáról vagy a 21. század nagy kérdéseiről –, továbbá tudományos felfedezések autoimmun betegségekről és mindannyiunk őseiről. A furcsaságok között Lenin penészedő testét és Trump meghökkentő gondolatait ajánljuk, és még fel sem soroltunk mindent.

Olvasd, amit mi is olvasunk!

Az Espresso a Forbes kiküldött hírlevele, tele érdekes cikkekkel és fontos témákkal (olyannal, amit mi írtunk meg és olyannal is, amit mások). Ez itt az Espresso hírlevél kivonata. Feliratkozni a lap alján lehet.

1 perces

Kutatók rájöttek, mi okozza az autoimmun betegségeket. És ebben az a legjobb hír, hogy a felfedezés segítségével mérsékelni is lehet a tüneteket.

Valójában mindenki belga. Ez egy tavalyi cikk, csak most jött szembe, de amikor 45 000 éves távlatokról beszélünk, akkor ez eléggé mindegy. A lényeg: minden európai őse a mai Belgiumból származik. Röviden egy alapos tudományos munka, ami a Nature-ben jelent meg.

Szem nem marod szárazon, ahogyan ez a kutya bocsánatot kér a gazdájától.

Még mindig kutyás kontent, fel is robbant tőle csütörtökön az internet. Menhelyes kutyáknak is lehet ételt rendelni a Netpincéren.

3 perces

Na, így kell ezt csinálni! Bagi úr Velencében járt utána annak, hogy mit lehet kezdeni egy város épített örökségeivel, ahelyett, hogy beledózerolnák a földbe egy új szálloda kedvéért. 

Penészedni kezdett Lenin teste Szibériában. El lehet képzelni a pánikot, amikor 1942-ben észrevették a fekete foltot a Moszkvából evakuált holttesten. Mindenki nyugodjon meg: 45 óta újra jó körülmények között tartják.

Tíz évig gürizhetünk egy lakásért, és akkor még nem ettünk semmit. Nem Budapesten, Debrecenben kell a legnagyobb áldozatot hozni egy saját tulajdonért.

5 perces (vagy hosszabb)

Meddig drágulnak még a lakások? Amíg a vevők 70 százaléka készpénzzel fizet, addig nincs min csodálkozni a régiós magyar ingatlanos cég igazgatója szerint.

Az 1995-ben végzett színészosztályból mindenki ismert lett. Többek között Anger Zsolt, Fekete Ernő, Gregor Bernadett, Kamarás Iván, Marozsán Erika és Schell Judit. Csak egyvalaki nem: Ujvári Csaba. Ő csinált filmet Osztálytalálkozó címmel a többiekről.

Körbelövés és kiéheztetés. Két módon próbálhatják megfektetni az Indexet Polyák Gábor médiaelemző szerint. Interjú. És egy hosszabb beszélgetés magából a tűzfészekből, az Index főszerkesztője és egyik kollégája mondja el, szerintük mi zajlik. Valós veszély, ami most rémhírnek tűnik: a NER közleítette meg az Indexet.

Az elmúlt 10 év egyetlen nagy gazdasági válság – írja új könyvében a Columbia egyetem gazdaságtörténésze, Adam Tooze. A Crashed minden korábbi munkánál mélyebben és tágabban elemzi az elmúlt 10 évet, és többek között arra jut, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a 2008-as válságnak vége.

Oszd meg!