Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így készül a bolognai penne… a kajagyárban – Ez itt a hétfői Espresso!

Gerendai Károly Kínába viszi a Costes Downtown-t, na nem akárhova: egy olyan készülő luxusszigetre, ahol 50 Michelin-csillagos étterem lesz. Lehet így is ételt készíteni, meg lehet úgy is, mint Vértesszőlősön: a Foodbox készételgyárában jártunk. Almár Iván megkapta a kitüntetést, amit Tyereskova és Neil Armstrong is, Csányi Sándor bankja pedig rekordprofitot termel, de a török gazdaság úgy betett az OTP-árfolyamnak, mint a külföldre pénzt váltani készülő magyaroknak. Az EU unikornis-állománya meg fog feleződni: emberi tevékenység sodorja őket veszélybe, de nem a globális felmelegedés. (Nem is a lokális lehűlés, ami kedden jön állítólag.) A hétvégén pedig volt időnk hosszú cikkeket is olvasni: főleg nőkről és művészetről, négy teljesen különböző megközelítésben.

Olvasd, amit mi is olvasunk!

Az Espresso a Forbes hetente háromszor kiküldött hírlevele, tele érdekes cikkekkel és fontos témákkal (olyannal, amit mi írtunk meg és olyannal is, amit mások). Ez itt az Espresso hírlevél kivonata. Feliratkozni a lap alján lehet.

1 perces

Rekordnyereség az OTP-nél. Bejött a külföldi terjeszkedés, húzzák a leánybankok a bankcsoportot.

Kínába megy a Costes Downtown. Gerendai Károly Michelin-csillagos étterme egy mesterséges luxusszigeten kap helyet, ami 2020-ra lesz kész.

Mit vesz a magyar a kánikulában? Hát hűtőt. 10 éve nem akarták ennyien lecserélni a hűtőszekrényüket, mint most.

 

3 perces

Csillag ész. Almár Iván csillagász-űrkutatót tiszteletbeli tagjává választotta a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia. Olyanok kapták meg korábban ezt az elismerést, mint Tyereskova vagy Neil Armstrong.

Egysz/arvúak. Megfelezi az európai uniós unikornis-állományt, az egymilliárd dollárnál nagyobb értékű startupok számát a Brexit.

A török gazdaság nyomora három grafikonon. Volt már ilyen, nem lett jó vége.

 

5 perces (vagy hosszabb)

Mindegy, hogy az Opera, a Tesco vagy a sulibüfé, a bácska rizses hús ugyanolyan – miért? Mert ugyanott készül egy vértesszőllősi ételgyárban! Megnéztük, hogyan készülnek a Foodbox dobozos készételei.

Ugye, hogy minden nyári sláger ugyanúgy hangzik? A New York Times gyönyörű interaktív cikkében találkozik Katy Perry, Lady Gaga és az adatújságírás.

Frida Kahlo lázadó lelkét ünnepled, Romaine Brooksról viszont még csak nem is hallottál? Pedig a 20. század egyik első feminista, leszbikus festőművésze néhány évtizeddel megelőzte őt, és legalább száz évvel a saját korát is, életében pedig semmivel sem volt kevesebb a kaland és a bátorság.

Még egy téma, amiről nem beszélünk: az abortusz. Amíg a döntéshez való jogot magabiztosan kezükben tudják a nők, mélyen hallgatnak élményeikről. Pedig rengeteg tanulság van azok történetében, akik most mégis megszólaltak a Slate portréjában – sokan életükben először.

Tünde most 24 éves. Utcagyerek volt Romániában, az akkori pasija adta el emberkereskedőknek, akik prostitúcióra kényszerítették. Mára egyike lett azoknak, akiknek életét Annie Ling fotográfus feldolgozta. Péntek óta az ő története is kirajzolódik a Grand Café Mozi és Kávézó kiállításán.
Oszd meg!