Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Star Wars? Marvel? South Park? Ez a magyar cég mindegyikkel dolgozott

A Zen Studios világszínvonalú ügyfélkörrel dolgozik egy budai irodában, ahol még az ablakokat is el kell sötétíteni, nehogy kiszivárogjon egy még be sem jelentett Star Wars-film. Hatvannégy dolgozó, két iroda (egy Amerikában), kétmilliárd forint feletti forgalom; a fővárosi játékfejlesztő stúdió sztoriját a szeptemberi Forbes magazinban írtuk meg.

Kigyóssy Zsolt 2000-ben szilárd elképzeléssel lépett be a budapesti Mutanttek Kft. irodájába. Tapasztalt üzletember lévén olyan ágazatba akart befektetni, amiben akad magyarországi szakértelem, magasan van a növekedési plafon, és még nem telített a piac. Választása a videójátékokra esett, a négy lelkes játékfejlesztő által alapított Mutanttek pedig vonzó alternatíva volt.

„Minden hibát sikerült elkövetni, amit egy kezdő vállalkozásnál egy vadonatúj területen az ember elkövethet”

– idézi fel tágas irodájában Zsolt, aki a 2005-ben Zen Stúdió Kft.-re átnevezett cég ügyvezetőjeként és társtulajdonosaként ül velem szemben.

Han Solo arcára ráfagyott a mosoly // fotó: Orbital Strangers

Elegáns kék inget, szürke vászonnadrágot visel, karján aranyszín Big Bang óra csillan az amerikai ízlés szerint berendezett iroda ablakán beömlő fényben. Nagyokat szippant e-cigarettájából.

„Van nálunk egy mondás: akivel együtt dolgozunk, azt megveszi a Disney”

– viccel Györei Viktor, a Zen Studios irodavezetője, miközben körbevezet a cég 800 négyzetméteres budai irodájában.

A Zent a játékosok (és a világ) elsősorban flipperjátékairól ismeri. Ezek lehetnek valódi játékgépek, például legendás Williams masinák virtuális másolatai, vagy akár olyan szupernépszerű franchise-ok exkluzív asztalai, mint az említett Star Wars, a Marvel vagy a Family Guy. Vagy a South Park, szóval Matt és Trey is félheti a kis gömböccé hízott egér étvágyát.

Bizony, az ott a Fallout-sorozat legendás sisakja // fotó: Orbital Strangers

Sok játékfejlesztő céget kizárólag a videójátékok iránti szenvedély tol előre, a Zennél azonban az üzleti megfontolások is kezdettől fogva komoly szerepet játszottak. Kigyóssy Zsolt befektetőből lett cégvezérként nemzetközi világmárkákkal dolgozó stúdiót csinált a magyarországi, ámde szlovákiai céghálón át tulajdonolt Zenből.

A Zen alapításának körülményeiről, üzleti modelljéről, piacáról és arról, hogy milyen érzés volt a Lucasfilm San Francisco-i irodájában egyezkedni, alig egy ajtónyira George Lucastól, a Forbes magazin szeptemberi számában olvasható cikkben írunk részletesen. Digitálisan itt olvasható.

Borítókép: Kigyóssy Zsolt, a Zen Stúdió Kft. ügyvezető-társtulajdonosa a cég budai irodájában // fotó: Orbital Strangers

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.