A magazin

Nem csináltam mást, csak végeztem a dolgomat – Alföldi Róbert selfmade-sztorija a századik magyar Forbesban

G. Tóth Ilda
2022. február 20. 3 perc olvasás

Alföldi Róbert képes nemet mondani, hatékony, határozott, de nem kegyetlen, és tudja, hogy okosan döntött, amikor annak idején beszállt a kereskedelmi tévézésbe. Az ugyanis meghozta neki az országos ismertséget. Hét erős állítás a népszerű színész-rendezőtől a februári Forbes magazinban olvasható portréból.

Arról, hogy az ő esetében mit jelent a selfmade-ség:

„Nem csináltam mást, csak végeztem a dolgomat, és éltem a lehetőségekkel. Vagyis ami rajtam múlt a karrierépítésben, azt okosan csináltam.”

A kereskedelmi tévézésről, ami országos ismertséget hozott neki:

„Pedig ez akkoriban egyáltalán nem volt elfogadott, azt tartották rólunk, hogy eladtuk, hiteltelenné tettük magunkat. De meggyőződésem, hogy ha akkor nem tévéztem volna, most nem tartanék itt, és nem engedhetném meg magamnak ezt a viszonylagos szabadságot.”

A nemet mondásról:

„Ne gondold, hogy ha bizonyos lehetőségekre nemet mondasz, összeomlik a karriered, és onnantól csak lefelé mehetsz. Az én szakmámban nagyjából 70 százalékban nem magam határozom meg a lehetőségeimet, vagyis azt, hogy mit látnak bennem, hová hívnak – a 30 százalékot tudom kézben tartani az igennel vagy nemmel.”

Arról, hogy a 2010-es kormányváltástól két és fél éven át „a Nemzeti Színház jövő héten leváltandó igazgatója” volt:

„Miért lett volna nehéz? Nem volt az elmúlt száz évben színházigazgató, akiért hajnalonta, esőben ezrek álltak volna sorba. Főleg, hogy ebben az országban amúgy sem szokásos az ilyen típusú kiállás.”

A járvány miatti kényszerű bezárkózásról:

„Olvastam, főztem, kutyát sétáltattam, az egyik kanapéról átültem a másikra, és pizsamában maradtam egy hétig. Nem voltak misztikus felismeréseim, hanem elképesztő módon regenerálódtam, megnyugodtam, és lett bennem egy belső derű. Én amúgy aránylag pragmatikus vagyok, amin nem tudok változtatni, azon nem agyalok, nincs rá időm, sem energiám.”

Arról, hogy szabadúszóként azt vállal el, amit akar:

„Gagyit soha nem csináltam, kevésbé sikeres dolgot biztosan, de olyat, amibe nem volt belerakva az energia vagy valós szándék, még véletlenül sem. Végül is a piacból élek.”

Arról, hogyan viseli, ha őt rendezik:

„Hál’ istennek olyankor nem nekem kell mindent kitalálni! Nagyon szeretem, ha visznek, akkor tudok magamból új dolgokat kihozni. Ha nem vagy kíváncsi egy új emberre és az ő világára, akkor mindig ugyanolyan leszel. Persze, szoktak tőlem félni a kollégák, aztán ez az első héten elmúlik. Nem vagyok kegyetlen, csak hatékony és határozott. Nem szeretek mellébeszélni, nincs rá időm. Szerintem senkinek nincs.”

Alföldi Róbert selfmade-ségének teljes sztoriját a februári Forbes magazinban írtuk meg, 99 másik magyaréval, köztük D. Tóth Krisztával, Váradi Józseffel, Halácsy Péterrel együtt. A magazinba itt tudsz belelapozni: