A magazin

100 családot lát el friss és vegyszermentes zöldségekkel a kiugrott marketinges

Kis Judit
2021. április 04. 4 perc olvasás

Amikor a budapesti nagybanknál tucatjával fogyott a hartai kolbász és a koktélparadicsom, az ott dolgozó, és a finomságokat szállító Kövesdi Gábor hamar rájött, hogy a jó minőségű élelmiszer Bács-Kiskun megyei szülőfalujában természetes, a fővárosban azonban nem, így aztán van is rá kereslet bőven. Részben ez a felismerés motiválta a MyFarm Harta létrehozását. Az őstermelő Biró Mátyás, a szintén kosárközösségi rendszerben működő ráckevei Ízes Udvar kitalálója agrárcsaládból származik, több évig dolgozott marketingesként, majd innen tért vissza a földhöz: negyedik éve látja el a Csepel-szigetet vegyszermentes zöldségekkel. A MyFarm Harta és az Ízes Udvar sztorija az áprilisi Forbes magazin részeként jelent meg a Forbes Gazdában. 

„Termelők az ajtód előtt” címmel 44+1 megbízható helyet mutatunk be, ahonnan friss zöldséghez, gyümölcshöz és háztáji termékekhez lehet jutni. Bár eddig is volt egy tudatos fogyasztói réteg, amely ezt az alternatívát választotta a hiper- és szupermarketek kínálata helyett, az utóbbi egy évben megnőtt a kereslet a helyben vagy a közelben termelt, vegyszermentes termékek iránt. Ez a kosárközösségek vásárlókörének bővülésén is meglátszik, a MyFarm Harta és az Ízes Udvar is nagy lendülettel és minden eddiginél több érdeklődővel vág neki a 2021-es szezonnak. 

A kosárközösségi modellben a bérlők vagy a teljes szezonra, vagy azon belül egy meghatározott időtartamra előre befizetik a kosárközösségi díjat, aminek fejében a gazdák megtermelik a vegyszermentes terményeket, majd leszállítják a bérlőnek.

Kövesdi Gábor az FHB Otthontérképének projektvezetője volt korábban, és családja megélhetését továbbra is ingatlanos projektekből biztosítja, közben azonban felépítette a MyFarm Harta közösségét. Harmadik szezonjuknak már franchise-rendszerben, összesen hat vegyszermentes kerttel vágnak neki. Harta mellett Ópusztaszer, Nagybajom, Demjén, Nagyréde és Hajdúhadház azok a települések, ahonnan a friss termények az idei szezon közel 800 vásárlójához érkeznek. A MyFarm Harta először édesapjának biztosított stabil bevételt, majd franchise-zá nőtte ki magát, terményeikből pedig a rászorulóknak is bőven jut. Idén Mautner Zsófival, Zoom-főzésekkel és igazi közösséggel erősítenek, miközben gazdáik  szorgalmasan termelik a lábosba valót. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy ő tényleg beszél a meggyfákhoz. Több is lesz rajtuk szinte minden évben, mint bárhol a környéken” – mondja Gábor édesapja, Sándor gazda lelkesedéséről. 

Kövesdiék Hartán. Mostanra itt már csírázik a retek és sárgarépa. Fotó: Orbital Strangers

Biró Mátyás, az Ízes Udvar tulajdonosa gyermekkora óta a „termeljük meg, amit lehet”-szellemiségben nevelkedett. Édesanyja, Krumpach Erzsébet agrármérnök, „A bőség kertje” című könyv szerzője, biokertészeti szakértő, édesapja állattenyésztő mérnök, jelenleg dísznövénykertészettel foglalkozik. Mindig tartottak állatot és konyhakertjük is volt, testvéreivel kisgyermekkoruktól bevonták őket a munkába, látták, hogy hogyan megy a palántanevelés, vagy, hogy édesapjuk hogy szereli a szivattyút, „ezért sokminden zsigerből jön”. Mátyás az Erste Bank Higgy Magadban! pályázatán elnyert 3,5 millió forintos kezdőtőkével indította az Ízes Udvart, marketinges munkahelyén pedig felmondott. Egy év tanulás és felkészülés után 2018-ban indultak el. Sokat tanulmányozta a külföldi szakirodalmat, az első év után pedig az egyik legprofitábilisabb amerikai biointenzív gazdaság – a Neversink Farm – tulajdonosa, Conor Crickmore mesterkurzusát végezte el. Az idei szezonban 100 családot látnak majd el friss és vegyszermentes zöldségekkel, de jelenlegi területükről akár 200-250 családot is ki tudnak majd szolgálni a későbbiekben.

Hogy hogyan lett a tárgyalóban osztogatott kolbászból, és a 100 forintért eladni kényszerült meggyből fenntartható üzleti modell a MyFarm Harta keretében, illetve, hogy mivel dobbantana az Ízes Udvar, kiderül a Forbes Gazdából.