Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Földessy Margit, fotó: Orbital Strangers

Már a tanítványok gyerekei is „margitosok” – Földessy Margit a Forbes Iskolateremtők sorozatában

Margitosok – így nevezik magukat azok, akik Földessy Margit stúdiójába jártak vagy járnak. Mozogni, táncolni, beszélni, rögtönözni, énekelni és verset mondani. De leginkább együtt játszani. Portré a színésznőről a Forbes áprilisi számában.

Margit. Ezt olvashatjuk az irodája melletti névtáblán, alatta: Szindra Dráma Játék Stúdió. Pedig sosem szerette igazán a nevét. De mostanra elfogadta, sőt valójában a legszebb gyerekkori emlékei közé tartoznak a névnapok, amikor Dayka Margittal és a hivatalosan szintén a Margit nevet viselő keresztanyjával lehetett együtt ünnepelni. Ő volt Kiss Manyi. Márpedig akinek a gyerekkorát komplett színészlexikonok élő kiadásai népesítették be, annak már nem kell titulus vagy vastagbetű.

Az első színpadi fellépésére úgy emlékszik, hogy öt év körüli volt, amikor a nagypapájával át kellett sétálnia a színpadon, „Addig még rendben is volt, amíg ne kellett mennem, ám a színpadon nagyon jól éreztem magam, így kimenni már nem akartam. Az ügyelő egy tábla csokival csalogatott át a színpadon.”

Földessy Margit. Fotó: Orbital Strangers

Fotók: Orbital Strangers

A Szindra híre szájról szájra terjed, és már a margitosok gyerekei is margitosok. A stúdió történetében egyetlenegyszer jelent meg hirdetés, még az ősidőkben, az Esti Hírlapban, azóta sosem.

Tyúkanyó volt, és egyre inkább az

„Énekelünk, táncoltunk, beszédtechnikát gyakoroltunk, amit rettenetesen utáltam, de az egyik leghasznosabb tudást hozta az életembe, amiért a mai napig hálás vagyok. Margitnak bármikor bármit el lehetett mondani” – mondja róla Dunai Misi, egy margitos. „Tyúkanyó volt, és amennyire látom, egyre inkább az.”

Ami Margitnál zajlik, az bontogatás, nyitogatás, leginkább a kommunikációra való nyitottság, a rögtönzés felszabadító játéka.

Legyen később valaki tanár, ügyvéd, patikus vagy színész, a gyerekkorban elsajátított praktikák jelentősen megkönnyítik az élet bármelyik területének szervezését. Tabutémák is előkerülhetnek az órákon, és ezek „kijátszása”, továbbá maga az a tény, hogy szabad, lehet róla gondolkodni, önmagában is terhektől szabadítja meg a gyerekeket. A válás, a drog, a pedofília súlyos témák, ám prevenciós céllal, a koruknak megfelelően előkerülhetnek az órákon. Az együttgondolkodás sok mindent megkönnyít a fiatalok életében.

„A szorongás vagy a rosszkedv hazajön a szülővel a munkahelyről, és odaül a vacsoraasztalhoz, aztán belemászik a párnába, és a gyerek viszi tovább magával” – mondja Margit.

Arról, hogy mi történik a drámajáték-stúdióban, hogyan nőtt fel Földessy Margit, milyen hírességek voltak a felmenői és hogyan disszidált „fordítva”, a Forbes áprilisi számában olvashattok. Itt pedig bele is lehet lapozni a magazinba, amelyben Fördős Zé címlapsztorija mellett például a befolyásos nők magyar listája is megtalálható.

Oszd meg!