Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar, de nem magyarkodó – Egyre nagyobbakat ugrik a Tikkadt Szöcske a kólapiacon

A Tikkadt Szöcskét, azaz a magyar kólát legtöbben klasszikus egynyári kalandnak könyvelték el. A kételkedőknek nem lett igazuk, a Szöcske egyre nagyobbakat ugrik azon a piacon, ahol a két amerikai kólaóriás korábban minden próbálkozót kicsinált. Eddig.

Megjelent az augusztusi Forbes, a címlapon Mácsai Pállal! Az új magazinban a Tikkadt Szöcske sztorija mellett megírtuk a magyar felmenőkkel rendelkező, Argentínában élő Szekasy család történetét, és összeállítottuk a szokásos celeblistánkat is.

A Tikkadt Szöcske első kortyra olyan, mintha egy kevésbé szénsavas, de alapvetően mezei kólát inna az ember, aztán pár másodperc múlva furcsa íz önti el száját. A szokatlan aroma a kóladiónak köszönhető, ez adja a termék esszenciáját.

Neumann Martin és felesége, Neumann-Bódi Edit fenekestül felforgatták a kóla megszokott tulajdonságait, nincs brutális szénsavasság, csak pár kósza buborék, a cukormámort felváltja a természetes kóladióíz.

„A régi kólareceptekben két dolog volt alapvető: a kóla és a kokain” – mondja Edit pestszentlőrinci irodájukban, és hozzáteszi, hogy a mai kólagyártók többsége ezeket már csak hírből ismeri. Az egykor gyógyszernek minősülő kokain mellőzése nem kíván különösebb magyarázatot, a kevésbé ismert kóladióé annál inkább.

A számos jótékony hatással bíró gyógynövény borzasztóan drága, a költségek és a bonyolult tárolás miatt még a nagy multik is beérik az aromával. A borsos ár mellett a beszerzés is macerás, az alapanyagért egészen Afrikáig kell menni. Editéknek végül egy német céggel sikerült megállapodniuk, ők szerezték be a kísérleti fázishoz szükséges első adagot is.

Az első teszteléshez körülbelül ötven kilót rendeltek, ami kivonat formájában érkezett. Mivel meglehetősen tömény ízű alapanyagról van szó, a mennyiség bőven elég volt arra, hogy Martin a konyhában kísérletezzen.

A férj főzött, Edit és a barátok kóstolgattak. Végül egy év után megszületett a végső receptúra, és a Szöcske összeállt.

„A kultúrából fakadó dolgot szerettem volna, hogy tényleg mélyen magyar termék legyen, ne magyarkodó” – mondja Edit. A névválasztást Arany János Toldijának első éneke inspirálta. Elmondásuk alapján ez sok embernek nem esik le, mindenesetre a névre így is mindenki felkapja a fejét.

A Tikkadt Szöcske teljes sztoriját az augusztusi Forbesban olvashatod.

Oszd meg!