Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Helyesbítés

Január 8-i, a Tényleg ez lehet Magyarország legjobb étterme című cikkben azt írtam:

(…) Az éttermet a Gault Millau étteremkalauz legutóbb 15 pontra értékelte a 20-ból, ez kiemelkedően jó és kreatív konyhát jelent. A legutóbbi hazai Dining Guide a Costes után az ország második legjobb éttermeként jegyezte (de e két kalauzt a szakma nagyobb része, [nekem névtelenül nyilatkozó] több hiteles forrás nem tartja igazán mérvadónak, mivel bírálói magyar személyek, akik több esetben nem tekinthetők objektívnek és pártatlannak).

A cikk megjelenése után a Dining Guide étteremkalauz e-mailben hívta fel a figyelmünket arra, hogy az elmúlt években komoly összegeket költöttek külföldi ítészekre. „9 nem szakmabeli, de gasztronómiához értő (köztük 4 külföldi) titkos tesztelő válogatja elő azt a 20 helyet a nemzetközi teszter számára, melyet aztán az illető több körben látogat végig” – írták, majd felsorolták a 2-3 Michelin-csillaggal rendelkező külföldi sztárséfek neveit, akik az elmúlt években meghívásukra Magyarországon kóstoltak. Megjegyezték, múlt héten még az RTL Híradója is beszámolt arról, hogy „titkos teszter járt Magyarországon”. A 2017-2018-as év fő ítészét, a 3 Michelin-csillagos Da Vittorio séfjét és tulajdonosát, Enrico Cereát maga a Dining Guide is részletesen bemutatta.

Továbbá a Dining Guide (amelynek felelős kiadója, és szerkesztőségi tagjai közül is többen étteremtulajdonosok) levelében leszögezte: „a fenti tényekről a szakma tud. A szakmával a Dining Guide szerkesztői és tulajdonosai napi kapcsolatban vannak. A szakma szerint a Dining Guide értékelése mérvadó.”

Frissítés: később, újabb levelében, illetve saját cikkében a DG azt is közölte:

„(…) a Dining Guide felelős kiadójához köthető 67 Étterem, valamint a Dining Guide gasztronómiai szakértőjéhez, Gianni Annonihoz köthető Trattoria Pomo D’Oro nem is szerepelhet helyezettként a listában, hiszen ezt összeférhetetlennek tartanánk a kalauz készítésének alapelveivel.”

Oszd meg!