Góg Angéla megszállottan tud beszélni az emlékeket őrző ízekről. Ha kell, 6500 apró kekszet gyárt le kézzel, de mostanában inkább az Onyx jövőbeli konyháját készíti elő. Magyarország nagybetűs food designere a Forbes decemberi számában – részlet a magazinból.
Munkáinak hála már nem húzzák fel annyian a szemöldöküket a food designer kifejezés hallatán. Projektjeivel Angéla az ízekhez kapcsolódó emlékeinket kutatja, tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (Mome), és az Onyx alkotói közösségének is tagja, a leendő éttermet előkészítő Onyx Műhely művészeti vezetője. Művészi látásmódja a kísérleti konyha kialakításának minden területén szerephez jut, ő maga is mindenhol ott van.
Nemcsak a koncepció kidolgozásában, a tervezésben vesz részt: a vacsorákon a szervizben is dolgozik, narrálja az étkezéseket, beszélget a vendégekkel. Ritkán pihen, mint mondja, nem igényli. Egész életét a formák, ételek bűvkörében tölti.
Angéla már gyerekkorában kísérletezett az ízekkel, de felnőttként akart lenni lenni kovács, fafaragó és mesterfodrász is.
Góg Angéla ritkán pihen, mint mondja, nem igényli. Egész életét a formák, ételek bűvkörében tölti. Fotó: Orbital Strangers
„Nagyon sok mindent akartam csinálni, ami nem tűnt pozitív tulajdonságnak, inkább kapkodásnak” – mondja.
Végül a Mome ékszertervező és fémműves szakára került, aztán egészen egyedülálló módon felvehette mellé a formatervezést is, végül itt végezte az alapképzését, majd a mestert is.
Angéla közben megjárta Dániát, testvérével és édesanyjával nyitott kávézót Műhely néven, volt rengeteg önálló catering-munkája Goga Food Design néven.
Nevét azonban elsősorban az emlékhez fűződő food design projektjeivel ismertük meg, melyekkel megalkotta a legkedvesebb ízemlékeinket összesítő fogásokat, idegeneket ültetett egy asztalhoz, hogy megmutassák a jövő számára kincsként őrizendő ételeket. Kíváncsi volt arra, hogyan menthetjük át ezeket leegyszerűsített formában a következő generációk számára: leszárítva kémcsőbe zárta a túró rudit, a rántott húst, a borsólevest.
Keresd a cikket a decemberi Forbes magazinban!
Önmaga megalkotásáról, a food design ismertté tételéről, a jövőben nyitó Onyx munkáját előkészítő Műhelyben végzett feladatairól Angéla a Forbes decemberi számában mesélt. Lapozz bele a magazinba!