Góg Angéla megszállottan tud beszélni az emlékeket őrző ízekről. Ha kell, 6500 apró kekszet gyárt le kézzel, de mostanában inkább az Onyx jövőbeli konyháját készíti elő. Magyarország nagybetűs food designere a Forbes decemberi számában – részlet a magazinból.
Munkáinak hála már nem húzzák fel annyian a szemöldöküket a food designer kifejezés hallatán. Projektjeivel Angéla az ízekhez kapcsolódó emlékeinket kutatja, tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (Mome), és az Onyx alkotói közösségének is tagja, a leendő éttermet előkészítő Onyx Műhely művészeti vezetője. Művészi látásmódja a kísérleti konyha kialakításának minden területén szerephez jut, ő maga is mindenhol ott van.
Nemcsak a koncepció kidolgozásában, a tervezésben vesz részt: a vacsorákon a szervizben is dolgozik, narrálja az étkezéseket, beszélget a vendégekkel. Ritkán pihen, mint mondja, nem igényli. Egész életét a formák, ételek bűvkörében tölti.
Angéla már gyerekkorában kísérletezett az ízekkel, de felnőttként akart lenni lenni kovács, fafaragó és mesterfodrász is.
„Nagyon sok mindent akartam csinálni, ami nem tűnt pozitív tulajdonságnak, inkább kapkodásnak” – mondja.
Végül a Mome ékszertervező és fémműves szakára került, aztán egészen egyedülálló módon felvehette mellé a formatervezést is, végül itt végezte az alapképzését, majd a mestert is.
Angéla közben megjárta Dániát, testvérével és édesanyjával nyitott kávézót Műhely néven, volt rengeteg önálló catering-munkája Goga Food Design néven.
Nevét azonban elsősorban az emlékhez fűződő food design projektjeivel ismertük meg, melyekkel megalkotta a legkedvesebb ízemlékeinket összesítő fogásokat, idegeneket ültetett egy asztalhoz, hogy megmutassák a jövő számára kincsként őrizendő ételeket. Kíváncsi volt arra, hogyan menthetjük át ezeket leegyszerűsített formában a következő generációk számára: leszárítva kémcsőbe zárta a túró rudit, a rántott húst, a borsólevest.
Keresd a cikket a decemberi Forbes magazinban!
Önmaga megalkotásáról, a food design ismertté tételéről, a jövőben nyitó Onyx munkáját előkészítő Műhelyben végzett feladatairól Angéla a Forbes decemberi számában mesélt. Lapozz bele a magazinba!