Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Guru és Mikó Imre. Fotó: Orbital Strangers

Hihetetlen utazás Indiából Győrig: egy startup, ami ásót árul az aranyláz idején

Több sikeres vállalkozáson át vezetett Guru útja Indiából a győri startupvilágig és a kriptopiaci kereskedőszoftvert fejlesztő B-cube-ig: biztos benne, hogy az utóbbival sikerül is az álma, bejutnia NASDAQ-ra. De ehhez az is kellhet, hogy többször már ne omoljon össze a kriptopiac. Ajánló a februári Forbes magazinból

Két igazi startupper ül velem szemben az online interjún: az egyiknek hosszú, kócos haja van, a másiknak terebélyes szakálla, mindketten cégük egyenpólójában – elsőre inkább nézném őket egy rockbanda énekesének és dobosának, mint két üzletembernek.

Soha sem volt még ennyi vagyona a leggazdagabb magyarnak

A B-cube terméke egy mesterséges intelligencia alapú kriptovaluta-kereskedelmi szoftver, amely a piaci trendek alapján kereskedik, tanulva a saját hibáiból. Van már a piacon jó pár kereskedőszoftver, ügyfélből is kevés van még, de ők biztosak benne, hogy a B-cube meg se áll a Wall Streetig. Teljes történetüket a legfrissebb magazinba írtuk meg. 

A Forbes 2021. februári címlapja.

A Forbes 2021. februári címlapja.

A startup egyik alapítója, Guruprasad Venkatesha, becenevén csak Guru büszkén és lelkesen magyarázza szoftverük különlegességét. Egyrészt a bot dinamikus modellben működik, folyamatosan a piachoz igazítja a kereskedési stratégiát, naponta felméri a kockázat és a várható nyereség arányát. A piaci jelzéseket három kategóriába sorolja a kockázatok alapján, ezekhez méri az ügyfél portfóliójának kezelését.

Az portfólió 5 százalékára nyit magas kockázatú pozíciókat, 15 százalékára közepeseket, 30 százalékra alacsony kockázatúakat.

A bot tehát nem egyszerre kezeli a teljes ügyfélvagyont.

Guru és Mikó Imre. Fotó: Orbital Strangers

Guru és Mikó Imre. Fotó: Orbital Strangers

A szoftvert négy kriptotőzsdére lehet becsatornázni, a világ legnagyobb forgalmú piacának számító Binance-re, valamint a Bitmex, az FTX és a Kucoin nevű, kisebb forgalmú börzékre. A termék első verziója tavaly márciusban indult el. A kereskedéshez használt pénz a felhasználók számláján van, a cég nem kezeli az ügyfélvagyont, így minden felelősség is az ügyfélé, ha esetleg elszáll a pénz.

Hangsúlyos, hogy a modell felépítése miatta bot nem tart ki hosszú ideig egy coin mellett, így a bitcoinvilágból ismert hirtelen meggazdagodás nem valószínű.

A modell működése Guru intézményi befektetői gondolkodását követi: biztos, elvárható hozamra tör a magas kockázatú, magas nyereség hajszolása helyett.

A B-cube sztoriját a februári Forbes magazinban írtuk meg. A digitális verziót ide kattintva tudod megvenni, ha pedig beleolvasnál a lapba, itt megteheted:

Oszd meg!