A magazin

Az év legcukibb Forbes magazinja

Galambos Márton
2019. november 28. 3 perc olvasás

Az év legcukibb Forbes magazinja jelent meg decemberben, a címlaptól már önmagában elolvadok: Halász Judit és Bálint György közös képen. De a tartalomjegyzékben lévő felvétel az igazi kedvesség. A fotózáson a 100 éves és mindig derűs Bálint gazda a legnagyobb természetességgel fordult oda Halász Judithoz, hogy „fogjuk meg egymás kezét”. Ki ellenkezett volna?

Bálint Györggyel párszor találkoztam, amióta eljött egy Forbes Flow eseményünkre tavaly. A leghálásabb azért vagyok, hogy megtapasztalhattam, milyen derű, életöröm és kíváncsiság sugározhat egy 100 éves emberből. Részint az ő személyisége inspirálta mostani minilistánkat 7 aktív magyarról 70 felett. Az ötlet természetesen a 30 sikeres magyar 30 alatti listából jön; az volt a célunk, hogy bemutassunk olyan idős embereket, akik példamutatóan aktívan töltik a nyugdíjas éveiket. A címlaposok – Halász Judit, Bálint gazda és Szapáry György volt MNB-alelnök – mellett bekerült a körbe Bagdy Emőke, Keleti Éva, Szelényi Iván és Kornai János is. Tekintettel a korukra és a teljesítményükre, már számtalan portré megjelent róluk (részben nálunk). Mi most nem vágtunk bele a sokadik megírásába, inkább – mint egy jó Tokaji Aszút – a legsűrűbb és legfontosabb mondataikat gyűjtöttük ki az egy-két órás beszélgetésekből, amiket folytattunk velük.

Az idei utolsó Forbes címlapsztorinkat Bagi László szerkesztette, miközben én a kínai városóriásban, Sencsenben voltam a cseh, szlovák és kínai Forbes magazinnal közösen rendezett konferencián voltam. Hazafelé azért benéztem Hongkongba is. Hogy mit láttam a két szomszédos városban, arról röviden a bevezetőben írok.  

Ha már aszú (és az végül is sok helyen előkerül karácsonykor), pár különlegességet még tartogattunk az év során, hogy decemberben nyomtathassuk ki. Itt van például Kovács Gyula portréja, aki arra tette fel az életét, hogy fákat ment.

Vagy a sok karácsonyfa alatt felbukkanó L’Occitane kozmetikumok sztorija, amit egyenesen a tulajdonos mesélt el nekünk Franciaországban.

Idén is hozzuk az adakozási listánkat, G. Tóth Ilda gyűjtésében, aki olyan különleges jótékonysági kezdeményezést is keresett a leggazdagabb magyarok köréből, amit érdemes bemutatni. A Libri tulajdonosa, Balogh Ákos irodáinak egy részét ajánlja fel civileknek (történetesen pont a Nyugati téri Skála épületében), de ennél tovább is megy kollégáival: tudással, szakértelemmel is támogatják a nonprofit szervezeteket, sőt arra biztatják őket, hogy egymással is minél több mindent osszanak meg. 

A decemberi szám nagy bejelentése a Forbesban, hogy Borbás Marcsi nem folytatja a Gasztroangyal című műsorát. Smejkál Péter nemcsak erről, de a jövőbeli terveiről is kikérdezte, sőt arról is kikérdezte, hogyan jutott el idáig. 

Péter keze a Forbes Next mellékletben is jócskán benne van, amit Bánlaki D. Stellával szerkesztettek közösen, többek között egy olyan listával, ami külföldön dolgozó videojáték-fejlesztőket mutat be.