A magazin

Akiknek az üzlet mellett az ügy is számít: itt a friss 30 sikeres magyar 30 alatt listánk

Gólya Ágnes
2021. május 05. 3 perc olvasás

A Forbes szerkesztősége idén is összeállította a sikeres 30 alattiak (vagy éppen harmincat töltők) listáját üzlet, kultúra, tudomány, sport és gasztro kategóriában. Nem csak ők, de ők biztosan azok, akik azért dolgoznak, ki-ki a maga területén, hogy a világ zöldebb, a művészet szabadabb, a társadalom és az üzlet pedig igazságosabb legyen, és ebben már eredményeik is vannak.

Az üzletben a jó ügyet is keresik, de ez nem jelenti azt, hogy ne számítana a profit. Hidakat építenek, valaki zenével, valaki jógával, valaki ételmentéssel, mert nyitott szemmel járnak és érzékelik az egyenlőtlenségeket. Ahhoz a generációhoz tartoznak, akiknek látszólag bármi lehetséges, de ahelyett, hogy nyomasztaná őket ez a határtalanság, megtanulták használni. A közös nevező minden esetben a teljesítmény.

A 30 sikeres 30 alatt összeállítást azért neveztük el a legszerethetőbb és legfrissebb Forbes-listának, mert a friss arcokat böngészve inspirációt kapunk arra, hogy mi is megtaláljuk a szenvedélyünket és megtanuljuk, hogy nem kell mindig kompromisszumot kötni.

De jöjjenek a nevek

Kádár Tamás és Jendruszák Bence a Seon csalásmegelőző startuppal online csalások kiszűréséből csináltak akkora üzletet, hogy

27 éves korukra a budapesti és londoni irodáik mellett Amerikában is megvetik a lábukat és Ázsiát is megcélozzák.

Márciusban zárták a valaha volt legnagyobb Series A befektetést, amit magyar startup kapott: tízmillió eurót vontak be a svéd Creandumtól.

A Munch ételmentő startup négy huszonéves alapítója, Wettstein Albert, Zsoldos Botond, Zwecker Bence és Perepelica Kirill egy társaságban jöttek rá, hogy ugyanazon az ötleten agyalnak, pár hónap múlva már élt az oldal. Mára hétmilliós forgalmuk van,

a múlt hónapban tizenhárom millió forintnyi ételt mentettek meg a kidobástól.

Kalmár Anna, az Adnijóga alapítója azért épített ki forprofit üzletágat a társadalmi vállalkozásában, hogy abból finanszírozza a nonprofit üzletágat és olyanoknak tartson jógaórákat, akiknek nem lenne másképpen lehetősége a kikapcsolódásra, míg Szentgyörgyi Bálint forgatókönyvíró és rendező autodidakta módon, filmekből és forgatásokon vállalt különböző pozíciókból tanulta meg a szakmát,

A besúgó című sorozat pilot epizódját még felmosórúdra szerelt mikrofonnal és csomagtartóból öltöztetett színészekkel forgatta, az HBO melléállt, a nyolcrészes gigaprodukció most forog.

De akad még a listán olyan etikus hacker, aki a Riot Games amerikai játékfejlesztő állásajánlatát utasította vissza, hogy megalapítsa a saját cégét, és olyan kerékpárversenyző, aki tizenhat éves kora óta a nemzetközi világelithez tartozik.

A teljes lista itt böngészhető.

Módszertan: A hónapokig éles, nyilvános jelölőrendszerben érkezett jelöléseket több körben szűrjük, ezeket kiegészítjük a saját kutatásunkkal és az adott évben megírt és figyelemmel kísért történetekkel. Több háttérinterjú és szerkesztőségi egyeztetés után áll össze a végleges lista, amire olyan fiatalokat válogatunk be, akik a saját területükön kiemelkedőt alkottak országos vagy nemzetközi szinten, vagy a háttérinterjúk és a szerkesztőség megítélése szerint az erőfeszítésük és attitűdjük példaértékű lehet az olvasók számára. Természetesen ilyen fiatalokból szerencsére minden évben több van, a Forbes közülük mutat meg harmincat a fenti irányelvek mentén.