Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

6 érdekes gondolat az egyik legsikeresebb magyar mérnöknőtől, aki a Covid alatt dupla erővel dolgozik egészségügyi innovációkért

A világon egyedülálló mammográfiai készülék révén a nők maguknak szabályozhatják a vizsgálat alatt a mellükre nehezedő nyomás erősségét, a mesterséges intelligenciával felszerelt röntgengép pedig felismeri a légmellet, így a felvétel a korábbi hat vagy több óra helyett 15 perc alatt szakember elé kerülhet. Két innováció, ami már Berzsenyi Ágnes vezetése alatt született annál a vállalatnál, amelynek legfőbb célja, hogy csökkentse a különböző vizsgálatokkal járó kellemetlenségeket – vagy adott esetben, hogy életeket mentsen.

A General Electric (GE) Healthcare nettó egymilliárd dollárt érő nőiegészség- és röntgendivíziójának elnök-vezérigazgatója nemcsak a technológiai innovációiért, de a kereskedelmi növekedéséért, a befektetésekért és a cég fogyasztói együttműködéseiért is felel, miközben aktívan dolgozik a nők helyzetének javításán a tudományos és technológiai területeken. Mindezt Amerikából, globális szinten, kilenc régióban, úgy, hogy 17 évesen, mátészalkai lányként nem is igazán akart nekiindulni a nagyvilágnak.

Az Egészséget a novemberi Forbes magazin részeként keresd az újságosoknál

A teljes interjú elolvasható a novemberi Forbes Egészség mellékletében és az online magazinban. Néhány érdekes részlet az inspiráló beszélgetésből:

1. A pályaválasztásról:

Én teljesen normálisnak gondoltam, hogy mérnöknek készülök, hiszen anyukám is az volt, és mert akkor már matek és fizika fakultációra jártam. Igaz, nem sokan lettek mérnökök a volt [középiskolai] osztályomból, és közülük is én voltam az egyetlen lány. A többieknek is az volt sokkal meglepőbb, hogy Németországba készültem – az évfolyamomról senki más nem ment külföldre továbbtanulni.

2. Férjéről és arról, hogy Németország, és a vasfüggöny leomlása után Amerikában folytatta egyetemi tanulmányait:

Amikor végzős voltam, megismerkedtem a későbbi férjemmel. Cserediák volt Amerikából. Amikor bemutatkozott, nem értettem a nevét, de később felfigyeltem, amikor azt említette, vannak rokonai Niklán. Niklán, kérdeztem? Igen, Berzsenyi Dánielnek hívnak, mondta. A költő a szépapja volt, de ő már Amerikában született.

A Rose-Hulman Institute of Technologyn tanult Indianában, és amikor már jegyben jártunk, biztatott, hogy én is felvételizzek oda. Az egy privát műszaki egyetem, akkoriban az alapszakra kizárólag fiúk jártak, csak a mesterszakot engedélyezték nőknek is, de ott is alig lehetett lányokat találni. Szóval felvettek, és persze mindenki tudta, ki vagyok, és hogy már eljegyeztek. (Nevet.)

Berzsenyi Ágnes férjével és lányaival, miután elnyerte a Rose-Hulman karrierdíját 2015-ben

3. A GE Healthcare női divíziójának vezetéséről:

A női egészséggel kapcsolatban nagyon eltökélt vagyok, nagyon jó dolgokat csinálunk. Próbáljuk elkötelezetté tenni a nőket a csontritkulás-szűrések és a mammográfia kapcsán. Amikor átvettem ezt a pozíciót, elkezdtük felmérni a nők igényeit, és ami igazán meglepett: a legfontosabb védelem a mellrák ellen a korai felismerés. Amerikában 40 év fölött évente, Magyarországon 45 év felett kétévente kötelező a mellrákszűrés, de nagyon sokan nem mennek el ezekre, a megjelenési ráta alacsonyabb 50 százaléknál.

Néhány nő fél a mammográfiával járó fájdalomtól, kellemetlenségektől, ezért kihagyják a szűrést. Szóval elgondolkodtunk, hogyan tehetnénk elkötelezetté a pácienseket, és hogyan tudnánk formálni a terméket, hogy az a nőknek és a technológusoknak is megfelelő legyen, miközben a lehető legjobb képminőséget adja az orvosoknak. A célunk az lett a csapatommal, hogy újjáalakítsuk a vizsgálattal kapcsolatos élményt. Több száz szakembert hívtunk meg magunkhoz diskurzusra, és végül megalkottuk a Senographe Pristina nevű mammográfiai szűrőeszközt.


Senographe Pristina

A készülékkel a nők kiválaszthatják, hogy ha belépnek a vizsgálóba, például madarak vagy vízcsobogás hangját szeretnék-e hallani a vizsgálat alatt, illetve amit kiválasztanak, annak az illatát is érezhetik, és láthatják is. A nyugtató stimulusoktól az emberek kellemesebben érzik magukat, így a szakemberek jobban tudják végezni a munkájukat, például elhelyezni a mellüket az eszközön.

Ezen a gépen nincsenek éles sarkok, minden le van kerítve, kényelmes, kéztámasz is került rá. A GE Healthcare létrehozott egy távirányítású eszközt is, a Pristina Duetát, amivel a nők maguk szabályozhatják, hogy a gép milyen erővel nyomja össze a mellüket – a tanulság az, hogy az emberek többsége magára nagyobb nyomást is beállít, mint azt a szakemberek tennék. Az eszközt 2019-ben a Time magazin az év legfontosabb innovációi közé sorolta listáján. Ma már több mint kétezer van belőle a világon, Magyarországon is használatban van több egység.


4. Az egészség jövőjéről és a GE magyarországi együttműködéseiről:

Ha a trendeket nézzük, szerintem három fontos terület van. Az egyik a digitalizáció és a mesterséges intelligencia (MI), igen jelentős szerepük lesz a női egészség és a képalkotó vizsgálatok területén is. Csak gondoljunk bele, ezer mammográfiai vizsgálatból körülbelül hét-nyolc pozitív, vagyis a radiológusok rengeteg normális leletet kell, hogy átnézzenek. Hasonló a helyzet a röntgenképeknél is: minden intubált koronavírus-fertőzöttről naponta kell mellkasröntgen-felvételt készíteni, hogy monitorozzák az állapotát. Az olyan megoldások, mint az MI, az ilyen helyzetekben rengeteget tudnak segíteni.

2019 szeptember végén, az FDA az iparágban először jóváhagyta a sürgősségi osztályokra tervezett MI-applikációt, amely magán a röntgen készüléken fut, és képes beazonosítani a gyanús pontokat. Ezt a magyarországi GE Healthcare szoftvermérnökei és MI-kutatói fejlesztették a Szegedi Egyetem közreműködésével.

Nemrég egy beteg Covid miatt feküdt a sürgősségin, és bár elkészült a mellkasröntgenje, az orvosoknak további 150 leletet is át kellett nézniük az övé előtt, vagyis alapesetben hat órával később jutottak volna el a leletéhez. De mivel ez az algoritmus futott, és jelezte a romló egészségi állapotot, a beteget időben lélegeztetőgépre tudták tenni.

(…)

Interjúnk Berzsenyi Ágnessel a Forbes Egészségben

5. A Covid és a rákos megbetegedések kapcsolatáról:

Sok meetingünk van arról, hogyan haladunk a távlati céljaink felé. De tartunk különböző online elérhető oktatásokat, webinarokat is – mi március óta otthonról dolgozunk a Covid miatt, de én ez alatt idő alatt is igyekszem kapcsolatban maradni az ügyfelekkel.

Beszélünk a Covidról, de főleg a mellrákszűrések kapcsán: 94 százalékkal esett a szűrések száma globálisan, hirtelen nem váltak sürgőssé. Ez probléma, mert a rák nem áll meg.

Szóval az a kérdés, hogyan tudunk vásárlóink partnereivé válni, hogyan segíthetjük őket, és juttathatjuk ellátáshoz a nőket olyan esetekben, amikor nem engedhető meg az egy-két hónapos vagy hosszabb késlekedés. Majdnem minden nap beszélek ügyfelekkel arról, mit tehetnénk: analizáljuk, hogyan lehet az esetenként több mint ezer elmaradt vizsgálat között megtalálni a legsürgősebbeket.

6. A nők támogatásáról a műszaki és tudományos területeken:

Ahogy visszanézek az életemre, szerintem a legfontosabbak a pozitív visszajelzések és az önbizalom: meg tudod csinálni. De ki kell lépnünk a komfortzónánkból: ha kicsit kellemetlenül érezzük magunkat, az a fejlődés jele. Ha ehhez megkapjuk a bátorítást is különböző helyekről – én megkaptam a férjemtől és a nőktől a vállalatnál –, az megkönnyíti a helyzetünket.

Nyitókép: Berzsenyi Ágnes

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.