Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
rövid hír

Megérkezett Magyarországra a telefon, amivel a Xiaomi leuralná a világot

Szalai Péter
2022. január 29. 6 perc olvasás

A középkategóriás Redmi Note 11 széria papíron igen jónak tűnik, nagyon-nagyon meggyőző árazás mellett.

Mi is foglalkoztunk azzal korábban, hogy a Xiaomi hogyan vált egy bő évtized alatt az okostelefonos szektor egyik megkerülhetetlen szereplőjévé. A vállalat sikereiben kulcsszerepet játszott a középkategória egyik legnagyobb monolitjának számító Redmi Note család, amelynek tagjaiból eddig közel negyedmilliárd darabot adtak el.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
Az új Xiaomi Redmi Note 11 mobilokat Magyarországon is bemutatták.

A vezérbika

A família 2022-ben új darabokkal bővül, és az első fecskék már Magyarországra is megérkeztek, sőt a cég már konkrét infókat is elárult a modellekről. A legnagyobb tudású a Redmi Note 11 Pro 5G nevű modell, amely nyolcmagos Snapdragon 695 processzorral érkezik, 8 GB RAM és Adreno 619 grafikus vezérlő társaságában.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
A középkategória királyának szánják. Kép: Xiaomi

Ez a hardver papíron gyakorlatilag minden feladat ellátására alkalmassá teszi kisebb kompromisszumokkal, tehát például a komplex 3D grafikájú játékok is gond nélkül futnak rajta.

Az iparág fejlődését jól jelzi, hogy egy ilyen vas két éve még a prémium ligát jelentette volna, de ma már csak a középkategóriához elég.

Ma a telefonok megítélése szempontjából már kulcsfontosságúak a kamerás képességek, és e téren is egész életképesnek tűnik a modell. A fő kamerája 108 megapixeles, f/1.9 rekeszértékkel, azaz elméletben normális minőségű képek lőhetők vele vaksötétben is. Dedikált zoomkamera nincs rajta, viszont a manapság rém divatos ultraszéles látószögű egység nem hiányzik, mint ahogy a makró sem, úgyhogy elvileg a szuperközeli célpontok „levadászása” is megoldott.

Redmi Note 11 Pro 5G
Kamerafronton erősnek tűnik.

Az energiagazdálkodás szintén hangsúlyos tényező, mert míg a butamobilok kihúznak egy hetet is töltés nélkül, addig az okostelefonokat napi szinten kell a konnektorba vagy akkupakkba dugdosni. Próbálnak a gyártók megoldásokat találni erre a problémára, például azzal, hogy növelik az akksi kapacitását. Ebbe a termékbe egy 5000 mAh-s telep került, ami a világcsúcstól távol van, de egyértelműen a jobbak közé tartozik. A 67 wattos gyorstöltés is figyelemre méltó, mert ezzel konkrétan negyed óra alatt csurig lehet pumpálni naftával a masinát.

Kijelző és dizájn

Szerencsére az OLED eljárás már a középkategóriában is alapkövetelmény, és az alkalmazott, egyedi pixelvezérlésre (a képpontok fényereje egyedileg szabályozható, akár nullára is csökkenthető) épülő képalkotási technológiának hála

a kontraszt végtelen, a színek természetesek, szó szerint belülről ragyognak, a zavaró fátyolosságnak nyoma sincs. A készülék 120 Hz-e képfrissítési rátájú, azaz másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, ami dupla annyi, mint amit az átlagos mobilok produkálnak.

Ennek köszönhetően egy picit simábbnak, folyamatosabbnak tűnik a lapozás, scrollozás, és néhány játék is támogatja már ezt a szolgáltatást. A gyártó állítása szerint a maximális fényerő 1200 nit, ami kiemelkedő érték. Megmérni a bemutató helyszínén nem tudtam a telefont, de tény, hogy világosban, napfényben is látható maradt a képe, és a HDR tartalmak visszaadása is látványos volt. A képernyő egyébként 6,67 inches, azaz jó nagy, 1080 x 2400 képpont megjelenítésére képes, ami meglehetősen átlagos, de azért a részletesség elegendő, a képi világ kellően élesnek tűnt.

Redmi Note 11 Pro 5G
A hátlap szép, de a termék nem vízálló.

A dizájn terén meglehetősen átlagos, hiszen a kijelző nem ívelt, a kávák ugyan vékonyak, és a kijelzőbe vágott szelfikamera sem hiányzik, de ez ma már lassan az olcsó kategóriában is alapelvárás. A fura mintázatú kék hátlap jól néz ki, de mivel a terméket illik tokba dugni, ennek olyan sok jelentősége nincs. A modell megkapta az IP53 minősítést, azaz ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek, szóval nem vízálló. A külsejétől azért nem dobja magát hanyatt az ember, de ha valaki nem akar feltétlenül a mobiljával villogni, akkor azért ez egy marginális szempont.

Új szoftver

Az új modellek már megkapták a cég saját, Android alapú rendszerének legfrissebb változatát. Ez a MIUI 13, amely a legfontosabb funkciókhoz kötődő felhasználói élményt hivatott fokozni: felgyorsul a tárolás, növekszik a háttérfolyamatok hatékonysága, intelligensebbé válik a feladatfeldolgozás és nő az üzemidő, legalábbis a gyártó állítása szerint.

A MIUI 13 egyik legérdekesebb része az új, úgynevezett „Folyékony tárolás” ” (Liquid Storage) amely egy új, rendszerszintű, a telefonokon tárolt fájlok kezelésére kidolgozott módszer.

A hagyományos metódus szerint a készülékeken lévő adatok folyamatosan felülíródnak, amely végül oda vezet, hogy a készülék tárolóhelye töredezetté válik.

Redmi Note 11 Pro 5G
Új szoftver is érkezett.

Ez már 36 hónap után képes akár 50 százalékkal is csökkenteni az adatolvasó és az -író sebességet. A gyártótól kapott információk értelmében a Liquid Storage csökkenti a töredezettséget és aktívan kezeli a tárolt adatokat, akár 60 százalékkal is képes javítani az olvasás és írás hatékonyságát.

Nagyon baráti ár

A Xiaomi a remek ár-érték arányú telefonjaival alapozta meg a sikereit, és érezhetően az új Redmi Note esetében is nagyon odafigyeltek az igen-igen versenyképes árazásra. A fentebb bemutatott legjobb változat (8 GB RAM+128 GB adattárolás) 379 dolláros, azaz mintegy 120 000 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. Egy ilyen specifikációjú okostelefonért ez pedig igen-igen baráti összeg. A modell a tervek szerint március végétől lesz elérhető hazánkban hivatalosan.

Redmi Note 11 Pro 5G
Az árazás rendben van!

A cég ezen kívül még több más friss Redmi Note készülékről is lerántotta a leplet. Ezek közül a belépő kategóriát képviselő, azaz némiképpen butább, lassabb Redmi Note 11 érkezik még Magyarországra belátható időn belül, konkrétan február végére várják.