Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Virtuális pénzért vehető egészség – ezt hozná az Etheal

Megjelent a Forbes Next, a tech-tudomány-jövő kérdéseivel foglalkozó különszámunk. Fókuszban: a szex jövője. De sok mással is foglalkoztunk: hogyan hozhatnak sokkal jobb egészségügyet a kriptopénzek? Egy magyar startup, az Etheal az egész iparágat forradalmasítaná.  A Forbes Nextet már megtalálod az újságosoknál és megrendelheted online! Ezt a különszámot előfizetőink a következő havilappal együtt automatikusan kézhez kapják. További témák itt.

Habár a kriptovaluták népszerűségéhez kétség sem férhet, felhasználási területeik között az egészségügy még újdonságnak számít. Ezt épp egy magyar startup próbálja meghonosítani, ráadásul mindjárt nemzetközi szinten. Az Etheal nem kevesebbet ígér, mint a piaci elven működő magánegészségügyi szektor megreformálását, így segítve ki a minőségi orvosokat kereső betegeket, illetve azokat a dokikat, akik valóban segítségre szoruló páciensek után kutatnak. A rendszer felhasználói védett értékelésekkel járulnak hozzá a többi felhasználó eligazodásához, az Etheal közössége pedig a saját érdekeinek megóvása érdekében moderátorként is igyekszik kigyomlálni a hamis értékelésekkel bűvészkedő tagokat – ez hosszútávon egy önfenntartó, decentralizált közösséget eredményez.

Címlap: Magda Péter és Vajda Viktor / Umbrella

És hogy mindehhez hogy jön a kriptovaluták zavaros világa? Azon túl, hogy a startup egy saját virtuális zsetonnal garantálná a tranzakciók célba eresét, az értékeléseket is az internetes valuták egyelőre kikezdhetetlennek tűnő védelmére bízná. Ennek a rendszernek persze megvannak a korlátai. Egyrészt csak az használhatja az Ethealt, aki maga is vásárol kriptovalutát, másrészt ez a réteg még elég szűkös, szóval a felhasználók potenciális bázisa sem üti ki a plafont. Egyelőre, legalábbis – az Etheal elszánt csapata szerint azonban ez csak a kezdet, a jövő pedig nagyon sok meglepetést tartogat, amelyekre muszáj felkészülnie az egészségügyi szektoroknak. Erről és az Etheal működéséről részletesen írunk a Forbes Next nyári számában.

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”