Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A szex jövője, űrkutatás és a jurtában élő volt Facebook-vezető: megjelent a Forbes Next!

Nem mintha bárki számon kérne, és egyébként is csak a munkánkat végezzük, mégis reflexből inkognitóablakot nyitunk (szlengben, valószínűleg nem véletlenül: pornómód), amikor nekiállunk háttéranyagokat keresni a mostani Next fókusztémájához, a szex jövőjéhez. De szó sincs erkölcsi dilemmákról: egyszerűen nem szeretnénk, hogy az agresszív online hirdetési platformok mostantól okosszexkütyükkel, kézműves dizájnműfalloszokkal vagy teleszexajánlatokkal árasszák el az online életterünket.

Pedig a Forbes Nextben megjelent cikkeink alapvetően nem a pornóról készültek, hanem a szex jövőjéről, de hát, úgy tűnik, a kettő erősen összefolyik.

A szex jövőjében egyelőre sok minden kelt olyan érzést, mint amikor agyonhájpolták a virtuális valóságot, és úgy gondoltuk, mindent ott fogunk majd csinálni, pedig akkor még sehol sem voltak VR-sisakok vagy -szemüvegek, csak a monitor előtt ülve, kattintgatva, csúnyán rajzolt 3D avatarokkal kápráztattuk el magunkat.

Sok mindent kezünkbe vettünk, kipróbáltunk, utánajártunk. Azt reméljük, hogy a VR-pornó olvasva is élvezetes lesz, a szexrobot valósághű és szórakoztató, az óvszer pedig tényleg okos – vagy inkább lesz valami még kényelmesebb és biztonságosabb fogamzásgátlási megoldás helyette. Hogy a szexmunka egyik szegmense kifehéredik, és kevesebb lesz majd az áldozata, és hogy a szinglimódban megélt hónapok még a társfüggőknek is elviselhetőbbé válnak. Hogy a szexuális betegségekkel és hátrányokkal könnyebb lesz az élet. Hogy a zoofilok és a kecskék is profitálnak a fejlődésből, és a fantasyrajongók álma úgy válhat valóra, ahogy soha korábban.

Címlap: Magda Péter és Vajda Viktor / Umbrella

De hogy párkapcsolatunk vagy házasságunk javára vagy inkább kárára válik-e majd, mondjuk, a párunk gombnyomására elodázott orgazmusunk, az már egy másik kérdés. Vagy hogy a pedofiloknak szánt gyerekszexrobotok – már készülnek – a társadalom javát szolgálják, vagy inkább csak elnyomott ösztönöket erősítenek fel, az a másik. Szex és tech találkozása életünk sokkal több területét rajzolhatja át, mint azt ma gondoljuk. Ami biztos: amíg az utópiáig eljutunk, minden korábbinál izgalmasabb vitákra készülhetünk. (Robottal megcsalásnak számít?)

A Forbes Next vaskos, kifejezetten a szex jövőjéről szóló összeállításából (többek között tesztek, interjúk, tévhit cáfolatok jogászokkal és pszichológusokkal), sok kérdésre már most is választ kapunk.

A Forbes Nextből az is kiderül, hogy a Facebook botrányai lényegében az oldallal egyszerre indultak

Arról, hogy mostantól kizárólag pornós és szexkütyüs hirdetéseket látunk-e majd a személyes Facebookunkon, azt is megkérdeztük, aki ezért a felelős. Antonio García Martínez, a Facebook volt hirdetési igazgatója azonban nem tartja magát felelősnek azért, ami a világgal történik. A Cambridge Analytica-sztori szerinte baromság, a politikai hirdetések nem így működnek. Ugyanakkor nem véletlenül él ma egy jurtában, távol a nagyvilág zajától.

Almár Iván hűvösvölgyi otthonában fogadott minket

Portré készült Almár Ivánról is, a magyarok nagy csillagászáról, aki egykor élőben tudósított a Holdra szállásról, már űrutazása előtt ismerte Farkas Bertalant, és még Hofi is kedvesen viccelődött róla. A 86 éves űrkutató ma is ott van a neten, cikkeket ír, világkonferenciákon vitázik élő közvetítésben, és sommás véleménye van a földön kívüli életről is. De nem kevésbé aktív (bandájával is fellépett nemrég) a ma már az USA-ban élő kozmológus, Szalay A. Sándor, a Johns Hopkins egyetem asztrofizika-professzora, akivel szintén beszélgettünk – igaz, a fizikánál már jobban foglalkoztatja az adattudomány.

Élményközpontokat tesztelt: a Kis család, írt: az anya

A Forbes Nextben ezen kívül többek között bemutatjuk az első igazi hazai űripari tesztközpontot, az ország legnagyobb családi, tudományos élményparkjait, és a legígéretesebb startupokat, mint amilyen a biotechnológiával foglalkozó SigmaDrugs és ImmunoGenes (ha van tízmillió forintod, tőlük akár egy zöld nyulat is rendelhetsz!). A lelkes debreceni fiúkat, a Skartot, akik egy Batmobilra hajazó elektromos motorra építenek céget, illetve most is benézünk helyekre, ahová civilben soha nem juthatnánk el.

Bánlaki D. Stella és Laza Bálint, a Forbes Next vezető szerkesztői

A Forbes Nextet már megtalálod az újságos standokon és megrendelheted online! Ezt a különszámot előfizetőink a következő havilappal együtt automatikusan kézhez kapják.

 

Oszd meg!