A héten végre nyilvánosságra hozták a világ 50 legjobb éttermének aktuális listáját – ideje repjegyet venni New Yorkba.
Több mint egy évtizede nem vezette amerikai étterem a világ legjobb éttermeinek elismert ranglistáját, de idén fordult a kocka. Az utóbbi években René Redzepi és a Noma (Dánia, Koppenhága), Massimo Bottura és az Osteria Francescana (Olaszország, Modena) és a Roca testvérek El Celler de Can Roca nevű étterme (Spanyolország, Girona) vívta ki a nem kicsi elismerést. A Noma átmenetileg zárva van, ezért idén más is felfért a dobogóra, sőt, rögtön az első helyre csúszott be a New York-i Eleven Madison Park, Will Guidara és Daniel Humm helye.
Teljesen új név a listán a rögtön a 40. helyről startoló Cosme, amely egy kortárs mexikói étterem Manhattenben. (Az ötvenes lista konyhái közül egyébként összesen hármat visz nő, és ez az egyik.) A legnagyobb előrelépését pedig Stone Barns és a Blue Hill csapata produkálta a 48. és a 11. hely relációjában. Magyarként jelenleg annak örülhetünk, hogy rögtön a szomszédunkban is akad egy top 10-es: a bécsi Steirereck.
A világ 50 legjobb étterme jelenleg:
1. Eleven Madison Park (New York)
2. Osteria Francescana (Modena)
3. El Celler de Can Roca (Girona)
4. Mirazur (Menton)
5. Central (Lima)
6. Asador Etxebarri (Axpe)
7. Gaggan (Bangkok)
8. Maido (Lima)
9. Mugaritz (Errenteria)
10. Steirereck (Bécs)
11. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)
12. Arpège (Párizs)
13. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Párizs)
14. Restaurant André (Szingapúr)
15. Piazza Duomo (Alba)
16. D.O.M. (São Paulo)
17. Le Bernardin (New York)
18. Narisawa (Tokió)
19. Geranium (Koppenhága)
20. Pujol (Mexikóváros)
21. Alinea (Chicago)
22. Quintonil (Mexikóváros)
23. White Rabbit (Moszkva)
24. Amber (Hong Kong)
25. Tickets (Barcelona)
26. The Clove Club (London)
27. The Ledbury (London)
28. Nahm (Bangkok)
29. Le Calandre (Rubano)
30. Arzak (San Sebastian)
31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Párizs)
32. Attica (Melbourne)
33. Astrid y Gastón (Lima)
34. De Librije (Zwolle, Hollandia)
35. Septime (Párizs)
36. Dinner by Heston Blumenthal (London)
37. Saison (San Francisco)
38. Azurmendi (Larrabetzu)
39. Relae (Koppenhága)
40. Cosme (New York)
41. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai)
42. Boragó (Santiago)
43. Reale (Castel Di Sangro)
44. Brae (Birregurra)
45. Den (Tokió)
46. L’Astrance (Párizs)
47. Vendôme (Köln)
48. Restaurant Tim Raue (Berlin)
49. Tegui (Buenos Aires)
50. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)