Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új korszak az ingatlanpiacon: hibrid lakásokká alakulhatnak az Airbnb-k

Korlátozások jönnek a rövid távú lakáskiadás piacán. A kormány úgy döntött, az önkormányzatok kezébe adja az Airbnb-szabályozás jogát – értesült az Origo.

Az Origo értesülései szerint az önkormányzatok tilthatják is és szabályozhatják is, hogy a területükön lehet-e Airbnb lakást kiadni. Erről törvényi szabályozás születik, ami rövidesen az Országgyűlés elé kerül – írják. Korábban az a hír terjedt el, hogy az Airbnb lakások kiadására 120 napos időlimit vonatkozna.

AirDNA (airbnb adatbázis) adatai alapján Budapesten 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek 2 millió vendégéjszakával, 600 ezer vendéggel és hozzávetőlegesen 52 milliárd forinttal járultak hozzá az ország turizmusához. Ebben az adatban nincsenek benne a más foglalási oldalakon, például a booking.com-on keresztül létrejött foglalások.

Hibrid lakások a láthatáron

Az ingatlan.com elemzése szerint elképzelhető, hogy az új előírások miatt megjelennek a „hibrid lakások”, amelyekben 8-9 hónapig egy bérlő lakik, a nyári turisztikai főszezonban pedig turistáknak adhat helyet. Ez az albérletpiaci szezont is átírhatja. Az, hogy ez a megoldás életképes-e, csak a részletszabályok megjelenése után fog kiderülni.

Óriás kínálat, kevesebb befektető, olcsóbb lakások

A megnövekedett kínálat miatt már eddig is csökkentek az átlagos bérleti díjak Budapesten. Az elmaradó turisták miatt az eddig lakáshotelként működő ingatlanok is szabaddá váltak. Július elején a magánszemélyek 4799 lakásba kerestek bérlőt.

Ez a februári kínálatot 39 százalékkal, a tavaly júliusit pedig 62 százalékkal haladja meg. A közvetítők kínálatával együtt több mint 10 ezer lakás volt kiadó, ami a járvány előtti szinthez képest 30 százalékos növekedést jelent.

Az V., a VI. és a VII. kerületben februárhoz képest 70 százalékkal nőtt a magánszemélyek által hirdetett lakások száma. Ez nagyrészt a rövid távú lakáskiadás visszaszorulásával magyarázható.

Valószínű, hogy a rövid távú lakáskiadás korlátozása miatt a befektetők inkább hosszabb távra keresnek majd bérlőt. A napokban megjelent kormányhatározat szerint a rozsdaövezetekben építendő bérlakásokat áfamentesen adhatják majd bérbe a vállalkozók, ami hosszabb távon is alacsonyabb szinten tarthatja a bérleti díjakat.

A lakások csökkenő jövedelemtermelő képessége miatt a befektetési céllal vásárolt ingatlanok is kevesebbet érnek majd. Ez kevesebb befektetőt is jelent a piacon, ami miatt a a budapesti lakásárak is csökkenésnek indulhatnak.

Oszd meg!

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.