Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tierra Mallorca / Unsplash

Csak az Airbnb-t célozza, de a teljes lakáspiacot átrajzolhatja az érkező szigorítás

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot, ami az európai trendeket követve itthon is korlátozna az airbnb-s lakáskiadást.

Szakmai forrásokra hivatkozva közölte a hírt a Portfolio. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ma terjesztheti a kormány elé javaslatát, és a döntés akár meg is születhet szintén még ma. 

A most elfogadott javaslat alapján éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között harminc napra korlátoznák a rövid távú lakáskiadást. További részleteket akkor fogunk tudni, ha kihirdetik a közlönyben. 

A javaslat jelentősen átrajzolhatja a rövid távú piacot: a lakóingatlannal rendelkező befektetők átállhatnak hosszú távra vagy eladhatják direkt ilyen célra fenntartott ingatlanjaikat maguk mögött hagyva a rövid távú üzletelést.

A járványhelyzet nehéz helyzetbe hozta a szállodákat és magánszolgáltatókat is, ennek a két félnek az érdekei feszülnek most egymásnak a javaslatban. 

Az Airbnb-adatbázis szerint Budapesten 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek

mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben.

Ebben azonban még nincsenek benne a más oldalakon, például booking.com-on keresztül létrejött foglalások. 

A Duna House szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint ez egy nagyon hosszú és sok összetevős folyamat lesz.

A rövidtávú lakáskiadás teljes eltűnése legfőképpen a belvárosi bérleti piacon okozhat 10-30 százalékos bérletidíj-csökkenést és jelentős kínálatbővülést, amit a tervezett további szigorítás tartósíthat. 

Várható hatások. 

  • Csökken a hozamszint. A 32%-ban maximalizált kihasználtsággal nem lehet elérni az eddigi hozamokat, várhatóan még akkor sem, ha a maradék időben egyéb célra hasznosítja azt tulajdonosa.
  • 2016-os szintre zuhanna vissza a rövidtávú lakáskiadás piaca. Egy részüket a hosszútávú bérleti piacon próbálják kiadni a tulajdonosok, egy másik részük az eladó ingatlanok számát növeli. Az eladások rövid távon megdobják majd a belvárosi tranzakciószámokat
  • Megnövekedik a kínálat, amely árkorrekcióhoz, árcsökkenéshez vezethet. A belvárosi ingatlanárakban egyszámjegyű csökkenést, korrekciót vár a Duna House, aminek mértéke 0-7% lehet
  • Romló ingatlanállomány, elmaradó felújítások, korszerűsítések.
  • Nem ingatlanpiaci hatás, de várhatóan a rövidtávú lakáskiadás egyre fehéredő zónába tartó tendenciáját fordíthatja meg a szigorúbb szabályozás és újra a szürke vagy fekete zóna felé tolhatja a szektort.

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar