Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: PID // Christian Houdek

Szemétszedő kampánnyal veszi fel a harcot Bécs az eldobott cigicsikkekkel szemben

A „Tisztítsd meg Bécset” kampány során mobilappon lehet követni, mennyi szemetet szedtek össze.

Az utcán, a földbe taposva vagy mélyen a fűszálak között csapdába esve: a helytelenül elhelyezett szemét nagy részét Bécsben a cigarettacsikkek alkotják. A „Tisztítsd meg Bécset” kampány keretében most a „Litterati” mobiltelefonos applikáció segítségével próbálják meg felszámolni a bécsi csikkhegyeket.

Advertisement

A Bécsi Köztisztaságiak (MA 48) statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió cigicsikket dobnak el a dohányosok a városszerte elhelyezett 22 000 hamutartó ellenére.

A cigarettacsikk azért különösen káros, mert a benne található szűrő mikroműanyagból készül, ami nagyon ártalmas a környezetre.

A „Tisztítsd meg Bécset” (Clean dein Wien) kampány keretében most egy mobilalkalmazást is bevetnek, hogy leszámoljanak a csikkhegyekkel. A Litterati nevű alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150 000 felhasználója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze. Az alkalmazással nem csak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jótettet utána meg lehet osztani a közösségi médiában, hogy ezzel másokat is motiváljanak.

Bécsben eddig 316 darab szemetet gyűjtöttek össze, de a cél 25 000 összegyűjtött és megfelelően kezelt hulladék. A cigarettacsikkek mellett ez természetesen bármi lehet, hiszen a kampány mottója is az, hogy „nem számít, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy egy régi újság, minden hulladék számít.”

A kampány honlapján napra pontosan nyomon lehet követni a résztvevőket és a begyűjtött szemétmennyiséget.

 

Ha mi nem vagyunk büszkék arra, amit csinálunk, akkor bárki más miért lenne az?

Richard Branson