A mai sörtrend a kísérletezésről szól, ezért a szokatlannál szokatlanabb ízvilágú sörökkel előrukkoló főzdék legújabban különféle menükombinációkat is ajánlanak. Jelent már meg receptfüzet, amelyben az ételek egyik alapanyaga maga a sör, most pedig édességekhez párosítanak különféle kézműves söröket egy belvárosi kocsmában.
A meggyes-pisztáciás torta – meggyes sör ötlete talán a gasztrotrendeket kevésbé követők fejében is megfordul, de ahhoz, hogy tonkababos csokis sütihez merjünk-e lágert rendelni, vagy az aszalt gyümölcsös brownie-hoz gyümölcsös stoutot, már nem árt szakértőt megkérdezni. Vagy legalábbis kóstolgatni.
Önfeláldozó tesztelés
„Nem rossz, de jó lenne végigkóstolni a többi sörrel is, hogy vajon miért pont ezzel találták ideálisnak” – mondja kolléganőm, Laura, akivel kipróbáltuk az e heti süti-sör menüt: az Eszterházy szeletet (persze a hagyományoshoz képest trendin újragondolva) a Vári Nővérek fantázianevű, könnyű nyári félbarnájával.
Az Ogre Bácsi nevű terézvárosi sörözőben ugyanis arra vállalkoztak, hogy a nyár hátralévő részében különféle süti-sör-kombókkal csábítják a fogyasztókat. Az első páros a citromos tart és a Mutti nevű kézműves sör kettőse volt.
Ezt is megkóstoltuk: a süti meglehetősen savanykás a teljes kiőrlésű linzertésztába öntött vajas-tojásos főzött krémtől, így valóban jól passzol hozzá az enyhe kesernyés íz. Az pedig egyáltalán nem zavart bennünket, hogy az illatos sör valamelyest elnyomja a habcsókréteg erőteljes édességét is.
„Önfeláldozó módon, életünk feláldozásával összekóstoltunk egy csomó féle sütit és sört, és a citromos tart-Mutti páros állt a szívünkhöz a legközelebb, azért is az lett az első. A savanyú-keserű-édes ízháromszög szépen kijön a hidegkomlózással illatossá varázsolt sörrel és a citromos-édes sütivel”
– indokolja a választást Bukovinszky László, a Szent András Sörfőzde egyik tulajdonosa, a süti-sör menük ötletgazdája.
Maláta-édesség és komló-keserű
Szerinte ugyanis sörözni nem csak önmagában izgalmas. „A sör akkor lesz jó, ha a maláta-édesség és a komló-keserű, valamint az egyéb összetevők, mint a gyümölcsök és a fűszerek szép harmóniát alkotnak. Sütivel párosítva pedig még jobb, ha kiemelik egymás értékeit” – indokolta a törekvést.
A süteményeket a Gerlóczy Cukrászda és a Czakó Kert mestercukrásza, Sámson Zsófia kísérletezte ki. „Az alapanyagokat Franciaországból és a világ más pontjairól szerezzük be. A tejszín 35 százalékos, nem növényi eredetű, ezért egyébként a mentes nálunk nem opció” – mondja.
A Hunyadi téri referenciakocsmában nyár végéig hetente újabb sör-süti kombinációval rukkolnak elő, az aktuális kínálat mindig szerdán indul és a következő hét keddjéig tart. Az aktuális heti süti egységára 800 forint, egy pohár sört már 500 forint körüli áron lehet hozzá rendelni.
„Olyan párokat gondoltunk ki, amelyeken keresztül bizonyítható, hogy a sör nem szimplán szeszesital és nemcsak húsok mellé, hanem sütikhez is passzol” – mondja Bukovinszky.
A Húsvét környékén megjelent Nyúlon Túl fantázianevű sörrel a békésszentandrási csapat idén már második évben kísérletezett: a fűszeres italt ugyanis kimondottan desszertekhez ajánlották – nem úgy annak párját, a Nyúlon Innent, amihez határozottan húst kell enni.
„Sokféle sörstílus van, ami jól kombinálható édességgel” – állítja Bukovinszky. Bármily meglepő, lesz a kínálatban láger is. Ott a koncepció viszonylag egyenlő oldalú háromszöget rajzol ki: a sör afféle untermannként segíti kiteljesedni az erdei gyümölcsös pannacottát. És persze lesz olyan kettős is, amelynek tagjaiban egyszerűen a gyümölcsösszetevő a közös, vagyis az alkotók szimplán a párhuzamra játszanak.