Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tálos Gábor // fotó: The Orbital Strangers Project

Saját teával áll elő a koronanyertes magyar teázó – a Zhao Zhou grúz teaföldeken vág bele a termesztésbe

Az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító hazai prémium teaforgalmazót és teázót nem érintette mélyen a koronavírus-járvány. Erősödő online láb, növekvő európai piac és új termékcsalád – Tálos Gáborék cége, a Zhao Zhou gyorsan reagált a változó igényekre, és hamarosan maga a teázó is újra megnyithat.

Tálos Gáborral, a Zhao Zhou teaház tulajdonosával tavaly nyáron lazultam be egy puer teától. (Portrénk Gáborról a Forbes 2019/augusztusi számában olvasható.) Azóta sok tea lefolyt a torkokon, de a koronavírus-járvány miatt még neki sem volt lehetősége a száz százalékos lazulásra. Ázsiai teabeszerző és mintagyűjtő útjait most egy jó darabig hanyagolnia kell, de cserébe új területeken hódít. Társaival Grúziában bérelt értékes teaföldeket, hogy életet leheljenek a Szovjetunió egykor legfontosabb, azóta lepusztult teaültetvényébe.

Éttermek helyett magánvásárló-dömping

„Egyébként is tartottunk volna egy kéthetes tavaszi szünetet, hogy átgondoljuk a működésünket és az irányt” – mondja Gábor telefonon. A háttérben már hallani a teázóból kihallatszó csörömpölést, az újranyitás előkészületei már folynak. 

A vírus miatt bevezetett, vendéglátóhelyekre is vonatkozó bezárási hullám előtt a Zhao Zhou már egy hete bezárt. A véletlen hozta így, semmilyen fülest nem kaptak legnagyobb beszállítójuktól, Ázsiától, így Kínától sem, ahol a vírus először ütötte fel a fejét. A tavaszi szünet így a tervezetnél pár hónappal hosszabbra sikerült, de csak a teázó vonatkozásában. Korábban is működő online üzemeltetésükön csavartak egy nagyot és a karantén idejére teljesen átálltak a házhoz szállításra.

Tálos Gábor // fotó: The Orbital Strangers Project
Tálos Gábor a Zhao Zhouban még tavaly // fotó: The Orbital Strangers Project

„Nagyon gyorsan lett érdeklődés, és nagyobb tételeket is rendeltek, mint általában. Gondolom a vásárlók tudták, hogy most lesz idejük teázni és elmélyülni a teakészítésben” – mondja Gábor. A külföldi megrendelői piac viszont átrendeződött:

markánsan több lett az európai megrendelés, valószínűleg azért, mert a rendszeres teaivók a hosszú szállítási idő miatt nem mertek közvetlenül Ázsiából rendelni. 

A csomagszállításokra nem vonatkozott a személyszállítást sújtó nemzetközi korlátozás, a külföldi szállítmányok is gond nélkül lebonyolódtak, még ha pár napos csúszások elő is fordultak. „Mindenki tudta, hogy pici késés lesz, de a környező országok eleve 10-15 nappal számolnak” – mondja Gábor. 

Belföldön és Budapesten eddig a DPD-vel szállítottak, a karantén beálltával a Wolttal állapodtak meg. A fővárosban most ők is kiszállítják a teákat. Az eddig megszokott minimális 15 ezer forintos rendelési minimumot 12 ezer forintra csökkentették, ugyanez a külföldi megrendelések esetén 80-ról 60 euróra módosult.

A Zhao Zhou a termékpalettán is változtatott: előálltak a karantén időszakára tökéletes négydarabos teaválogatásokkal. A hangulatfokozó teaszettekben a mindennapi teák mellett van még Fókusz, All Moods és Nyugalom fantázianévvel ellátott válogatás is, utóbbit kimondottan hasznosnak találták a szokatlan és felfokozott hangulatú időszakban. 

„Nem volt jelentős bevétel-elmaradásunk” – mondja Gábor. A teázó leállt, ám a házhoz szállítás pótolta a kieső bevételeket. Ugyan a gasztró részleg most teljesen kiesett, hiszen partnereik, az éttermek és egyéb vendéglátó helyiségek szintén kénytelen voltak bezárni, a magánvásárlók száma megnövekedett annyira, hogy ezt a hiányt betöltsék.

A teázó június 17-én fog újra megnyitni, egyelőre „óvatosabb üzemmódban.” „Maszkban teát főzni és úgy leülni valakivel szemben azért nem ugyanolyan” – mondja Gábor. Jövő héttől be lehet jönni, és picit kóstolgatni is, de a Zhao Zhou még csak takaréklángon fog működni, a héten csak pár nap nyitnak ki.

A beszállítással is mákuk volt

A teaszüret Ázsiában, ahonnan a teaház fő alapanyagai származnak, csak márciusban kezdődik és májusban végződik. Így a Magyarországot is sújtó bezárási hullám épp lefedte ezt az időszakot, a teák egyébként is most érkeznének. „Nem volt készletelmaradás, de szerencsére még itthon is vannak tartalékaink. A puer teák például akár 50 évig is elállnak” – mondja Gábor nevetve. Az új mintákat az utazási korlátozások miatt most értelemszerűen nem tudták személyesen végigkóstolni az ázsiai ültetvényeken, de egy ottani kollégájuk online értékelte azokat az új teákat, amiket ő a helyszínen megkóstolt.

Fotó: The Orbital Strangers Project

Ha Ázsiába még nem is megy, Gábor következő úti célja Grúzia lesz, ahol többedmagával bérel az egykor értékesnek számító teaültetvényekből. Még az 50-es, 60-as években a Szovjetunió úgy döntött, hogy az ország lesz a birodalom teás éléstárja, mivel a Kaukázustól délre lévő területek kiválóan alkalmasak erre. Miután a Szovjetunió felbomlott, az oroszok bojkottálták a grúz bort és teát, és az egykor értékes ültetvények elhagyatottá váltak. A grúz állam most kiadja ezeket a területeket, Gáborék pedig éltek a lehetőséggel. Miután megtalálták a gizes-gazos területeken az egykor elültetett bokrokat, körbekerítették a területet, és mostanra előkészítették a terepet arra, hogy az készen álljon a gondtalan működéshez. „Jövőre megerősödnek a bokrok, és lehet, hogy lesznek majd teatúráink is.”

Gábor úgy látja, hogy a prémium teákkal foglalkozó egyéb hazai cégeknél általánosságban nem okozott nagy érvágást ez az időszak, pláne akkor, ha azok már előtte is foglalkoztak házhoz szállítással.

Most inkább azok járhatnak rosszul, akik a gyengébb minőségű, de egyébként olcsóbb teák forgalmazásával foglalkoznak.

A szállítási költségek globálisan növekedtek (5-15 százalékkal), így a minőség helyett a mennyiségre utazó cégeknek fájdalmasabb lehet a drágulás.

A kiemelt képen Tálos Gábor // fotó: The Orbital Strangers Project

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar