Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: WrLinien_ManfredHelmer

Önvezető buszok furikázzák az utasokat Bécsben

Bécs újonnan épülő városrészében, Aspernben egy év tesztelés után élesben is bevetik az első önjáró elektromos buszokat.

Egy éves tesztidőszak után már élesben is járnak azok az önvezető autóbuszok, amik Bécs új városrészében, Aspernben fuvarozzák a lakosokat, méghozzá ingyen.

A buszok tíz utast szállíthatnak egyszerre, plusz egy operátort, aki eleinte felügyeli, hogy minden rendben megy-e.

Bécs polgármestere, Michael Ludwig és Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok elsőként tesztelhette az önjáró buszokat © PID / Fürthner

Bécs polgármestere, Michael Ludwig és Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok elsőként tesztelhette az önjáró buszokat // PID / Fürthner

Az önvezető buszok egy tízmegállós útvonalat járnak be, a mindössze kétkilométeres úton legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel hajtanak.

Az autonóm autóbuszok rendszerébe nemcsak a pálya pontos hosszát, hanem az olyan viszonyítási pontokat is betáplálták, mint például a buszmegállópóznák, a házak sarkai és a járdaszélek.

A fejlesztés a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a francia NAVYA együttműködésével valósult meg 1,5 millió euróból.

Főoldali kép: WrLinien_ManfredHelmer

Oszd meg!