Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

Olcsóbb, jobb, több halat ehetünk, ha így megy ezeknek a vállalkozásoknak

A kereskedelmi célú halászat minden természetes vízünkön csak január óta tilos, de a haltenyésztőknek már az elmúlt években is viszonylag jól ment. Jövőre még jobb lesz nekik, és nekünk is.

Júliusi lapszámunk magyartengernyi balatonos cikkel akad még a st(r)andokon, ebben bővebben írunk arról is, hogy miért, mikor, ki tiltotta be a halászatot a Balatonon, és hogy mennyire balatoni az a hal, amit a környék legjobb éttermei azóta az asztalra tesznek. Ugyanitt bemutatjuk a tó egyik legkomolyabb halházát is, a keszthelyit. Ebben az Opten-közleményben viszont arról olvashattok, hogy a keszthelyin kívül vannak még halasok, akiknek megéri komolyan venni. (Nyitókép: Halház Keszthely a Kistücsökben by Orbital Strangers)

balaton_to

A balatoni éttermek és beszállítók – keresd a júliusi Forbesban a standokon!

Bár kevés halat eszünk, a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások stabil szereplői  a hazai cégvilágnak, ráadásul a 2016-os pénzügyi beszámolók alapján nincs okuk panaszra a hazai halászattal és halgazdálkodással foglalkozó cégeknek – állítja Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Időszak (év) Működő cégek száma (darab) Alkalmazotti létszám (fő) Éves nettó árbevétel (eFt.) Felszámolási eljárás alá került cégek száma (darab) Végrehajtás alá került cégek száma (darab)
2012 270 1 414 10 992 306 7 23
2013 270 1 368 11 684 731 2 20
2014 274 1 361 12 230 667 2 31
2015 271 1 423 14 247 364 0 23
2016 284 1 495 14 109 609 1 23

2016-ban a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások több mint 82%-a adott le pénzügyi beszámolót. Bár a 2015-ös évhez képest a nettó árbevétel visszaesett 14 247 364 eFt-ról 14 109 609 eFt-ra, ezzel együtt a működő vállalkozások száma enyhe növekedést mutat. Ugyanakkor a 2016-os cégfluktuációs index (CFI) az országos 9%-os átlagnál némileg magasabb 13%, elsősorban az új alapítású cégek relatíve magas száma miatt.

Hosszabb időszakot vizsgálva megállapítható, hogy 2012-től a működő vállalkozások száma egy kisebb visszaeséssel ugyan, de növekedett. Ezzel párhuzamosan pedig 2015-ig az árbevétel is évről-évre emelkedett.  Az alkalmazotti létszám tekintetében a 2012-2014 közötti drasztikus csökkenést egy mai napig tartó folyamatos növekedés követte. Jelenleg (2017) több mint 1500 alkalmazott dolgozik a szektorban.

Szintén a cégek stabilitását támasztja alá, a felszámolás alá került vállalkozások rendkívül alacsony száma (2016-ban összesen egy ilyen cég akadt), valamint azon cégek csekély száma is, melyek ellen végrehajtási eljárást indítottak. 2016-ban 23 ilyen cég volt, ami a piaci szereplőknek csak 8%-át teszi ki.

keszthely

Egyébként Keszthelyről is részletesen olvashatsz a nyári Forbesban

2016-ban a piaci szereplők közül 3 cég árbevétele haladta meg az egymilliárd forintot és ezek a vállalkozások adták a szektor összes árbevételének 27,1%-át. A 100 millió és 1 milliárd forint közötti árbevételi sávban 23 vállalkozás található, melyek 52,7%-át hozták az összárbevételnek. A legkisebbek, a 100 millió forint alatti bevétellel rendelkezők, 207 darab cégből állnak melyek a maradék bevételen osztoztak. A szektort érintő árbevétel csökkenés kizárólag ez utóbbi csoportot érintette, ahol összárbevételük a 2015-ös 3 053 745 eFt-ról, 2016-ban 2 828 372 eFt-ra csökkent. Ezzel szemben a másik két szegmens tudta növelni bevételeit.

Kevesebb hal, kevesebb áfa

A közelmúltban több olyan jogszabályi változás is történt, ami alapvetően befolyásolja a piaci szereplők jövőbeni kilátásait. 2016. január 1-jétől a természetes vizek kereskedelmi célú halászati hasznosítása megszűnt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a vizeken „kisszerszámos” halászati eszközökkel folytatott, illetve az ökológiai célú, szelektív halászat továbbra is engedélyezett, de a vendéglátóipart és a kereskedelmi hálózatokat, alapvetően már az akvakultúrás haltermelés látja el.

A másik fontos változás, hogy bejelentésre került a hal áfájának 5%-ra mérséklése 2018-tól, ami lehetővé teszi, egyrészt a pontyexport növekedését, másrészt a halhús árának versenyképessé válását más húsfajtákkal szemben. A hazai halfogyasztás, ami 2015-ben 6 kg körül volt egy főre vetítve évente, bár az elmúlt években enyhén növekedett, még mindig messze elmarad az uniós átlag 20-22 kg-os értékétől. (forrás. MA-HAL 2015 évi jelentése)

A halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások emellett jelentős Európai Uniós támogatásokra is számíthatnak a jövőben. Az ágazat számára a 2014–2020-as programozási időszakban a MAHOP keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal magasabb összeg – hazai társfinanszírozással együtt mintegy 15,5 milliárd forint (39,09 millió EUR uniós forrás +12,73 millió EUR nemzeti forrás) – áll rendelkezésre, amelyet 2023-ig kell felhasználnia. Ezen hatalmas támogatás optimális felhasználása esetén a szektor szereplői számára további növekedési lehetőségek nyílnak meg a jövőben – zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

 

„Az volt a kihívás benne, hogy mindenki azt mondta, hogy ne, ne, ne! Mi meg azt, hogy de, de, de.”

Rétai Martin, a PocketGuide alapítója