Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyáron rekordokat döntött, télen kisfilmmel próbálják életben tartani a balatoni turizmust

Tavaly majdnem elérte az 5,8 milliót a balatoni régióban a vendégéjszakák száma, ez idén kétszámjegyű növekedést mutathat szakértők szerint. Erről persze nem az ősz-tél tehet, a holtszezon még mindig a tó körül élők és dolgozók legkeményebb ellenfele – de vendéglátósok most is készítettek hadműveleti tervet.

A jó idő miatt az ősz első két hónapjában is volt nyüzsgés a partokon (szeptemberben 10%-kal nőtt a vendégforgalom 2017 azonos időszakához képest), és mivel az utóbbi években egyre több vendéglátóhely dönt úgy, hogy augusztus után is nyitva marad, nem feltétlenül kellett éhesen és csalódottan kóvályogniuk az elszánt turistáknak.

Hogy e tekintetben tovább javuljon a helyzet, azaz hogy még több hely emelje a színvonalát, és tartson nyitva egész évben, azért már sokan tartottak különböző akciókat az elmúlt pár évben. Ezért született például az első Balatoni Gasztrotérkép, ezért sétálta körbe a tavat a Balaton Camino csapata (amely átfedésben van a gasztrotérképes duóval), szerveznek állandó téli eseményeket a borászok és éttermesek, és ezért tekerte most körbe a Balatont a Kóstolom gasztrokommunikációs csapat, és forgatott közben félamatőr kisfilmet.

Majdnem egyórányi balatoni gasztrózás-tekerés, online

„A Balatoni vadásznapló című film ötlete a Balatoni Körrel közösen fogalmazódott meg bennünk. A film egy idén ősszel megvalósított kerékpártúrán keresztül egyrészt gyönyörű felvételekkel mutatja be a Balaton körüli tájat, másrészt a legjelentősebb borászokat és vendéglátóhely tulajdonosokat – a balatoni nagyvadakat – szólaltatja meg, megmutatva saját kínálatukat” – írja Pintér Zsolt, a Kóstolom tulajdonos-ügyvezetője, a tó körüli borászatok és vendéglátóhelyek egyik legmarkánsabb érdekképviseleti egyesülete, a Balatoni Körrel közös sajtóanyagukban.

Jó, de most pl. mi van a Balatonon?

Mármint az egész évben nyitva tartó helyeken kívül?

Hát például jövő szombaton, november 24-én harmadik szezonját kezdi a műjégpálya Balatonlellén. Idén is lesz hütte, korcsolya- és fakutyabérlés, oktatás. Ugyanezen a hétvégén (és minden hónapban egy hétvégén) a Badacsony helyei is mind kinyitnak, és Gasztrohegy hétvégék címen közös – főleg evős-ivós – programokat szerveznek (erről leginkább a Badacsony nyitva nevű Facebook-oldalon lehet tájékozódni).

November végén Balatonfüreden indul a Füred Gasztro, majd folytatódik a Gasztro Piknik Sorozat: december 1-én Balatonlellén, december 8-án Badacsonyban, február 23-án Csopakon, március 23-án Köveskálon.

Lesz Adventi Fesztivál is december 1-2-én, ehhez a szervezők több hagyományos rendezvényt olvasztottak össze, a IV. Balatonlellei Karácsonyi vásárt, a II. Balatoni Adventi GasztroPikniket, és III. Mikulás Regatta vitorlásversenyt. Ott lesz a Balatonpart 10 meghatározó étterme, 12 borászat, 2 cukrászda és egy pálinka főzde, de a legmenőbb valószínűleg „a Balaton első látványszaunája” lesz, közvetlenül a tó felett (remélhetőleg a látvány a bent ülők számára lesz igazán érdekes, nem a kívülről szemlélődőknek).

A Kóstolomról korábban itt írtunk bővebben:

Ez történik, ha egy IT-vállalat és egy borász közös projektet indít

Oszd meg!