Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felzúgnak, mint a csónakmotor: új és bővülő bisztrók a Balatonon

Azt, hogy a Balatonon néhány éve újra mocorog a gasztronómia, jelzi az is, hogy egyre több új hely nyílik évről évre, a régebbiek meg nemhogy megmaradnak, hanem bővítenek, újítanak. Őket vettem most sorra.

A Balaton látogatásra érdemes helyeit most már több éve a regionális Balatoni Gasztrotérképek foglalták össze, mostanáig azonban nem készült egyetlen olyan cuki rajzos, kinyithatós térkép, amelyen az egész tó összes jó vendéglátósa szerepelt volna. Szauer Judit és Budavári Dóra azt mondják, hogy baromi nagy meló volt, és büszkék rá, hogy végül sikerült az összefogás és a térkép.

A térképen a rövid leírások és a hasznos információk, mint mondjuk a nyitva tartási idő, most már angolul is szerepelnek. Az új térképet a MOL Nagyon Balaton fesztiválsorozat támogatta, ők segítenek majd abban is, hogy az eredményt egész nyáron megtaláljuk, és ingyen beszerezhessük a legfontosabb pontokon és rendezvényeken. Innen egyébként le is tölthetjük.

balaton_gasztro_csajok

Balról a grafikus Kerekes Kata, mellette pedig a két projektmotor, Szauer Judit és Budavári Dóra

Újdonságok az északi parton

Malackrumpli, Tihany

A korábban városi létből kifarolt, ahelyett vidéki biogazdálkodást választó Járosi Tamás étterme alól eladták a füredi telket, de már nem bánja, mert a Tihanyi Apátság közelében, az egykori apátsági sörfőzde épületében sokkal jobb helye lesz otthon termelt alapanyagainak – és talán a vendégeknek is. Nyitás: most!

Kredenc Inn, Balatonfüred

Dobai András ex Brains DJ a nyitás évét, 2010-et még alig élte túl, azóta viszont eltalálta a “submediterrán mini Monte Carlo” hangulat dolgot, és évről évre, lépésről lépésre bővülni tud a füredi Blaha Lujza utcában. A Kredenc borbár után már hozzá tartozik a szomszédos Kedves Cukrászda, pár méterrel arrébb a Hello Tourist Kert, idén pedig a Kredenc fölötti szálláshely is megnyílt a turisták előtt Kredenc Inn néven. Ahogy a Kredencben a hétvégi asztalt jó előre érdemes lefoglalni, valószínűleg a szállás ágyaival is ez lesz a helyzet.

dobai_terkep

DJ-ből térképész? Dobai András (Kredenc) és Pach Gábor (Zamárdi Gyümölcs Wellness)

Morzsa Bisztró, Balatonfüred

Három évnyi non-stop gurulás alatt a Morzsa food truck csapatának sikerült összegyűjtenie egy igazi bisztróra valót. Az igazán meglepő nem ez, hanem hogy a megnyitást a még a füredi Blaha Lujza utcába is halottnak számító téli szezonra, tavaly novemberre időzítették. Kaizer András és Kaizer-Garai Saci szerencsére mostanra kiolvadtak, és sorozatban adják nekünk az egyszerűen jó ételeket.

Zelna Borterasz, Balatonfüred

Bort több helyen is ihatunk Füreden belül, de komolyabb borkóstolási lehetőség eddig nem nagyon volt. A Zelna Lukács Lilla marketinges és Barabás Barna szőlész-borász házaspár gyermeke. A még csak négy éves borászat most nyitott egy borteraszt, ahol a teljes szortimentjüket lecsekkolhatjuk – ez rövid eddigi pályafutások okán azért nem túl hosszú – és be is szerezhetjük. A birtokon már egy vendégház is előkészül.

Neked Főztem Grill, Balatonfüred

A Neked Főztem párosa, a Budapestről leköltöző Horváth Orsolya, és a Kővirág korábbi séfje, Horváth Csongor Zánkán már bebizonyították, hogy egy három négyzetméteres parti büfében is lehet kifogástalan bisztrókonyhát vinni. Ezt most már egy zánkai gasztrokocsmában, az alsóörsi strandon, és a füredi sétányon is napról napra igazolják. Ők a bizonyíték arra, hogy a friss, helyi alapanyagokból készült jóra van igény, nem is kicsi.

neked_foztem

A zánkai Neked főztem bódé és a Neked főztem gasztrokocsma után már Füreden is

Fészek – Étel és Hotel, Zánka

Ha jól akarsz lakni, egy helyen. A Fészekben azt állítják, hogy a hangsúly a minőségen van, és az, hogy Dóra és Judit tesztelték őket, és felkerülhettek a térképre, ezt igazolja. Az épület korábban is étterem volt, viszont a minőségi koncepció akkor költözött ide, amikor Keresztury Éva, a Hilltop Borászat egyik alapítója megvette, és egy évvel ezelőtt megnyitotta.

Pláne Borterasz, Badacsontomaj

Tóth Pláne Badacsony Ádám már több mint egy éve szakadatlanul várja a vendégeket az ikonikus épület, az egykori Poharazó megújult belső terében. A bölcsész Ádám, és építőmérnök testvére, Miklós, 5-6 millió forintból, jó ízléssel újították meg a helyet. Azóta télen kicsit magányosabban, nyáron a kiegészítő munkaerő támogatásával, minőségi badacsonyi borokkal és harapnivalókkal várnak.

Csendes-dűlő Szőlőbirtok és Borterasz, Badacsonytomaj

“Molnár Júlia Dóra két mondatából is meg lehet állapítani, hogy számtalan szempontból szokatlan borászatról van szó” – írjuk májusi lapszámunkban. Cikkünkből kiderül, hogyan építi az eredetileg műfordító Dóra a nagyszülőktől megörökölt birtokot, és hogy miért épít előbb borteraszt és vendégházat, amikor még pincéje sincs.

Déli part

Hedon Sörfőzde, Balatonvilágos

A motivált sörfőző csapat söreit már országszerte 300 helyen megtaláljuk, dizájndíj-nyertes főzdéjüket viszont csak a déli parton.

Fenyves Yacht Club Hotel és Étterem, Balatonfenyves

Tíz év előkészítő munka után tavaly átadták a kétmilliárdos beruházást, a Fenyves Yacht Club komplexumát, beleértve a butikhotelt wellness részleggel, élménypincével, lobbibárral, konferenciateremmel, bowlingpályával. A sztorit jól megírtuk a Forbes Travelben, amely még éppen kapható az újságárusoknál.

NEW!

A gasztrotérképen new pecsétet kaptak itt azok is, akik már elmúltak egy évesek, mondván “a vendéglátásban egy év az még nem idő”. Ők idén is dübörögnek: frissTerasz (Badacsonytomaj), Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz (Badacsonytomaj), Zománc Bisztrócska (Vászoly), DiVino (Balatonfüred), Villa Vitae (Balatonfüred).

Oszd meg!