Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Benjamin Jopen/Unsplash_olaszország_falu

Több tízezer dollárt fizetne pár olasz falu, hogy fiatalok költözzenek be hozzájuk

A cél az, hogy élettel és vállalkozásokkal töltsék meg az egyre csak porosodó, de egyébként gyönyörű olasz falvakat.

Olaszországban nem ez az első eset, hogy így próbálják a következő generációt a költözésre, vagy utazásra csábítani. Szintén hasonlóan próbálkozott Santo Stefano di Sessanio települése is, ami 52,5 ezer dollárt is hajlandó fizetni új lakosaiért és munkavállalóiért. Santa Fioraban a bérleti díjjal jutalmazzák meg a beköltözést, míg bizonyos falvakban a csökkentett ingatlanárakkal (1-9000 dollárig terjedően) húzzák el a mézesmadzagot.

Most Calabria régiója döntött úgy, hogy hasonlóan csábító ajánlatok segítségével igyekszik új lakossággal feltölteni az egyre lakatlanabb falvait.

A dél-olaszországi  környék 33 ezer dollárnyi (körülbelül 10 millió forint) készpénzt ad annak, aki a régió valamelyik falvának lakója lesz.

„A cél a gazdaság fellendülése, és hogy új lendületet kapjanak a kisüzemek” – mondta a programról Gianluca Gallo regionális tanácsos a CNN-nek, amit az amerikai Forbes is szemlézett.

Gianpietro Coppola, az egyik calabriai falu, Altomonte polgármestere szerint a társadalmi befogadás kísérleteként tekintenek a programra. Azt várják, hogy a lehetőség sok embert bevonz majd a régióba, akik nemcsak élvezik annak előnyeit, de közben fel is töltik az egyébként kongó városkákat.

Idilli, csendes és díjtalan – idén nyáron ingyenes szállást ad a turistáknak ez az olasz falu

Nem adják ingyen az édes életet

A támogatásért cserébe az új lakóknak kisvállalkozást kell indítaniuk, vagy meghatározott munkát kell végezniük. A korhatár sem kortalan, a falvakba a negyven évnél fiatalabb lakosokat várják. Ha a jelentkezők elfogadják a feltételeket, kilencven napon belül költözniük kell.

A szabados fordításban aktív tartózkodási bevétel nevű projekt a következő hetekben indul.

A régió költségvetése 700 ezer eurót különített el a programra.

Az alaptámogatáson túl egyszeri támogatások is várhatnak az új lakosságra, hogy szállodát, éttermeket, bárokat és üzleteket nyithassanak.

A programba eddig kilenc calabriai falu jelezte részvételi szándékát, vannak köztük hegyi és tengerparti települések is.

A kiemelt kép csak illusztráció, fotó: Benjamin Jopen/Unsplash

 

Oszd meg!