Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

fotó: Benjamin Jopen/Unsplash_olaszország_falu

Idilli, csendes és díjtalan – idén nyáron ingyenes szállást ad a turistáknak ez az olasz falu

Az évek óta egyre jobban elnéptelenedő, a turisták körében is felfedezetlen San Giovanni az intézkedéstől várja a turizmus fellendülését és felrázását.

A Regalati il Molise (vagyis az Adj magadnak Molise-ból) nevű projekt negyven héten át ajánl térítésmentesen szállásokat San Giovanni három bájos házában, július és szeptember között. A Molise régióban található faluban olyan, mintha megállt volna az idő, és ezen szeretnék egy kicsit változtatni az ötlet kitalálói. Életet lehelnének a falu tradícionális terei és ősi épületei közé – írja az Insider.

Az ingyenes szállások a régió egyéb szolgáltatásaira lehetnek hatással: a látogatók megismerhetik a régió kultúráját, fogyasztják annak ételeit és italait, és megismerhetik a környék nevezetességeit is.

Molise régió kevésbé ismert a turisták körében és szállásokban sem bővelkedik. A titkos, ám pazar terület ugyanakkor már a The New York Times figyelmét felkeltette, a magazin 2019-ben beválasztotta „52 hely, ahova el kell menned 2020-ban” listájára. A tartomány legutóbb 2019-ben keltett visszhangot, amikor három hónap ott tartózkodásért 770 dollárt (mai árfolyamon 2 430 00 forint) ajánlott fel az illetékes szervezet.

San Giovanni két órára van Rómától és Nápolytól is, valamint mind az Adriai-tenger, mind pedig az Appennin-hegység a közelében van. A népességfogyás leginkább annak tudható be, hogy a fiatalok tömegesen beköltöztek a városokba.

„Az évtizedek óta tartó kivándorlás miatt rengeteg ház áll üresen a falu központjában – nyilatkozta a The Telegraphnak Enzo Luogo helyi aktivista és újságíró, az ötlet kitalálója. – Ezek csodás, de elnéptelenedett falvak, ahol még turisztikai központok és szállások sincsenek. Elkezdtünk gondolkodni azon, hogy hogyan rázhatnánk fel a településeket.”

A körülményeket nehezíti a koronavírus miatt kialakult helyzet is, a turizmus soha nem látott mélységeket él át.

A projektet sajtótájékoztatón jelentették be június 20-án és már most nagy sikernek örvend. Százával jelentkeznek az érdeklődök Franciaországból, Írországból, Lengyelországból, vagy Ukrajnából, de még Olaszországból is.

Bárki pályázhat, aki még nem lakott Molise-ban, és nincs rokona vagy ingósága a területen. A jelenetkezéshez csupán egy adatlapot kell kitölteni, és megfogalmazni az út szándékát és miértjeit. Ha a projekt a későbbiekben is ilyen sikeres lesz, az ötletet több falura is kiterjesztik majd.

A kiemelt kép illusztráció // fotó: Benjamin Jopen, Unsplash


 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”