Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pesti István, séf. Fotó: Orbital Strangers

Négy új tag, végre ex-Michelin-csillagos is a Stílusos Vidéki Éttermek között

Négy új taggal bővült a magyar vidék legjobb éttermeinek zömét tömörítő Stílusos Vidéki Éttermiség csapata. Többségükről már mi is írtunk.

A facebookos bejelentés szerint az őriszentpéteri Pajta; a győri La Maréda (Forbes, 2016. október, Kevenc utcák: Győr); a hosszúhetényi Almalomb (Forbes, 2017. augusztus); és a tatai Platán Étterem az új tagok (Forbes, 2018. augusztus), utóbbi vezető séjével idén online is közöltünk interjút:

Megkapta a Michelin-csillagot, dobta a budai éttermet, Tatán kezdett személyes misszióba

A Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz a SVÉT a magyar vidék legjobbjainak zömét összefogó egyesület, valójában egy baráti csapat, amely közös szakmai munkát is végez. Évente több nyilvános rendezvénnyel, közös főzésekkel és mini vidéki gasztrofesztiválokkal készülnek. Újdonság, hogy idén először külső gasztrós rendezvényt is mentoráltak: Győrben, a várossal és néhány nem tag bisztróval összefogva szervezték még az első Győri Art Pikniket, a kánikulában is hűvös és kellemes Radó-szigeten.

Mindez persze nagy feladat az egyesületi tagoknak – néhány, a SVÉT-hez nem tartozó kiváló vidéki étterem állítja, hogy a munkaerő-hiánnyal párhuzamosan ez a plusz munka tartja vissza őket a csatlakozástól. Más részről persze nem lehet csak úgy bekerülni közéjük, az új tagok felvételéről az egyesület évente egyszer dönt, szigoru szempontok alapján.

Ahogy a Facebook-oldalukon írták:

Nagy öröm számunkra, hogy vidéken egyre több, a helyi alapanyagokat, termékeket fontosnak tartó, azokat magas színvonalon, innovatívan bemutató étterem nyílik, fejlődik.

Munkájukról bővebben ebben az interjúban:

Még a legjobb vidéki éttermeinknek is bőven van hová fejlődniük

Oszd meg!