Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Négy szexi kortárs. Budapesti galériakörkép, 4. rész: aqb, azaz Art Quarter Budapest

Az aqb remekül példázza azt, hogy ma már számos galéria nem önmagában, hanem kapcsolódó kulturális terekkel szimbiózisban létezik. Bemutatunk négy, nagyon különbözőképpen szexi kortárs galériát. 4. rész.

A Forbes Life-ban a Kieselbach Tamásról és családjáról, valamint galériájukról szóló cikk mellett kisebb, progresszív kortárs galériákat is bemutatunk. Persze már a kutatómunka elején szembesültünk vállalásunk lehetetlenségével: Budapesten szerencsére sokkal több érdekes kiállítóhely van, mint amennyi belefér egy ilyen válogatásba. Szakmabeliek tippjeit is begyűjtöttük, de végeredményben szubjektív szempontok alapján választottuk ki azt a húsz galériát, amit térképre tettünk, közülük pedig négyről online olvashatsz bővebben. Ez itt a negyedik rész.

20 budapesti kortárs, térkép kizárólag a Forbes Life-ban. A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online.

aqb – Art Quarter Budapest

Bencze Péter személye kapocs az Everybody Needs Art (sorozatunk első része) és az aqb, azaz art quarter budapest között: az utóbbiban található, Project Space-nek nevezett kiállítótérnek ő a kiállítási menedzsere. Itt is évi hat kiállításra kerül sor, és persze Péter ízlése itt is érvényesül, de gondot fordít rá, hogy a kiállítások felének mindig valaki más legyen a kurátora. A 430 nm-es térben hangsúlyosan nemzetközi programot raknak össze, amelyben a feltörekvő képzőművész-generáció tagjai mutatkozhatnak be.

Az aqb-ról és tulajdonosáról a 2017. őszi Forbes Urbanben írtunk részletesen. A képen Wolfgang és kutyája az aqb-tetőn

Az aqb remekül példázza azt, hogy ma már számos galéria nem önmagában, hanem kapcsolódó kulturális terekkel szimbiózisban létezik, a Budafokon található egykori sörgyárépület mintegy 5000 nm-én rengeteg funkció és szolgáltatás kap helyet. Ezekről már Kukla Krisztián mesél, aki február óta az aqb művészeti vezetője. „Amikor a tulajdonos, a 90-es évek óta Magyarországon élő német Wolfgang Bartesch körülbelül tíz éve megvette az épületet, az lebegett a szeme előtt, hogy egy műteremházat akar létrehozni, ami egyben kreatívipari központ is.”

Az aqb-ban jelenleg kb. húsz magyar művész bérel műtermet, emellett két rezidensprogram is fut az épületben. Az egyik az aqb sajátja: külföldi művészeknek biztosítanak fizetős szálláshelyet, műtermet és közösségi tereket az alkotómunkához.

Ezt szeretnék továbbfejleszteni és a régió más hasonló intézményeivel együtt csereprogramokat szervezni, melyek keretében külföldre küldenének magyar művészeket, és az aqb-ben fogadnának külföldieket. A másik rezidensprogramot a Project Space fölötti területet elfoglaló, a hang térbeliségét kutató Spatial Sound Institute futtatja, az aqb csak az infrastruktúrát adja hozzá. Ők kísérleti zenészeket, kutatókat, technikusokat fogadnak a helyszínen.

Kukla Krisztián a Spatial Sound Institute termében (Fotók: Orbital Strangers)

Mára megvalósult az is, hogy az aqb kreatívipari központként is működjön, itt székel többek közt a Made by Light nevű világítástechnikai cég, és különféle irodák is találhatók az épületben. Céljuk, hogy ez a sok dolog ne egymástól teljesen függetlenül működjön, hanem a bérlők közösséget alkossanak, emellett az aqb a környékhez is kötődjön. Ezért a budafoki rendezvényekben ők is részt vesznek, például a pezsgő- és borfesztivál idején szerveztek programokat, időnként megnyitják a műhelyeket az érdeklődők előtt és filmvetítéseket, koncerteket is tartanak.

Az aqb-ról szóló Urban-cikkünkben a Made by Lightot is bemutattuk

Pékséget, kávézót, további közösségi terek kialakítását is tervezik, és mindezek bevételének egy részét visszaforgatják majd a nonprofit kulturális tevékenységükbe, ahogyan azt most is teszik. Krisztián megjegyzi, hogy a bérleti díjakból származó bevételeik, illetve az, hogy magántulajdonban állnak, nagy szabadságot és függetlenséget biztosít az intézménynek, ami manapság sokat jelent.

A Project Space-ben jelenleg a Német Szilvi kurálta Munka című kiállítás tekinthető meg, amelynek keretében különböző nemzetiségű művészek járják körbe a munka és az emberi tudat kapcsolatának különféle aspektusait – az egyik projekt például azt a kérdést teszi fel, hogy az egész napos számítógép előtt ülés után álmodunk-e az internettel.

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online. Lapozz bele itt!

De jó, hogy ez is Budapest! Feltérképeztük Budafokot

Oszd meg!