Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagyon sokan hülyének néznek, hogy ezt fenntartom – három erős mondat Magyarország egyetlen zenei antikváriusától, akinek Japánból is vannak vevői

A Zeneakadémián végzett egykori szerzetes kezében megfordult már dedikált Liszt Ferenc kotta, Mozart és Beethoven kézirat is. Bősze Ádám Király utcai zenei antikváriuma a világ húsz zenei antikváriumának egyike.

Bősze Ádám piros-zöld hajú, túllázadó korszaka után nyolc évig ferences szerzetes volt. A teológia mellett párhuzamosan a Zeneakadémián is végzett. A szerzetesség után a médiában helyezkedett el, de a komolyzenei fanatizmus végigkísérte életét. Most a Bartók Rádió műsorvezetője, zenei előadásokkal és standupokkal szórakoztatja a közönséget, és kottákba fektet. A róla írt teljes cikk a három hónapig kapható, októberben megjelent Forbes Life különszámunkban olvasható.

Arról, hogyan kerülhet valaki egy vámparancsnoksági kihallgatásra néhány régi papírlap miatt:

„A lipcsei könyvvásárra mentem kiállítani, amikor Bábolnánál utánam eredt egy vámos autó. Felnyittatták a csomagtartómat, tele volt könyvvel meg kottával. Az akkori szabályozás szerint minden ötven évnél régebbi könyvre 7200 forintos kiviteli engedélyt kellett volna igényelni. Ennek hiányában bevittek a parancsnokságra, majd elkezdték írni a bűnjellistát a nálam lévő ezer kottára. Az egyik vámos diktálta, hogy Bach. A másik kérdezte, hogy az hány H, másik mondta, hogy nem, az ch. Kérdeztem, segítsek-e, mondták, hogy nem, nekem ehhez nem szabad hozzáérni. Fél órát szenvedtek ezzel, utána mondták, hogy na jól van, segíthetek. Begépeltem nekik a saját bűnjellistámat.”

A kottapiacról:

„Legutóbb, amikor valaki lenyomta a kilincset, az egy idős hölgy volt, aki megszédült és abba kapaszkodott. Nagyon sokan hülyének néznek, hogy ezt fenntartom, mert itthon nincs vevő. Csakhogy a kotta egy nemzetközi jelrendszer, és ha van egy Bartók első kiadásom, akkor arra rögtön van három vevőm Japánból.”

Bősze Ádám / Fotó: Orbital Stangers

Arról, hogyan kerülnek elő a legértékesebb darabok koszos pincék mélyéről:

„Egy idős hölgy hívott fel, hogy vigyem el a pincéjéből azt a sok kottát, mert kell a hely a befőtteknek. Rengeteg volt, meg se néztem őket, bepakoltam az összeset néhány IKEA-s szatyorba a kocsiba és elmentem. Másnap, amikor átnéztem őket a kezembe akadt egy Liszt Ferenc által dedikált kotta.”

Fotó: Orbital Stragers

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."