Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kotor, Montenegro / Fotó: Radik Sitdikov, Unsplash

Újabb környékbeli ország szigorít a beutazási feltételeken

Szigorít Montenegró, a magyar védettségi kártya továbbra is érvényes.

Montenegró is szigorít a beutazási feltételeken, írja a Turizmus.com. A magyar utazók nyár eleje óta korlátozás nélkül, azaz teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhattak az országba, keddtől azonban ez változik.

A növekvő fertőzésszám miatt a kormány múlt pénteken bejelentette, hogy augusztus 24-től csak az alábbi feltételek valamelyikével léphetnek be külföldi állampolgárok:

  • igazolni tudja a koronavírus elleni teljes oltottságot;
  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel rendelkezik;
  • bizonyítottan átesett a fertőzésen (14 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR- vagy gyors antigénteszttel);
  • 48 óránál nem régebbi negatív gyors antigénteszttel.

Montenegró minden QR-kóddal ellátott fizikai és digitális oltási igazolást elfogad, egészségügyi regisztrációra nincs szükség.

A magyar védettségi kártya tehát elegendő a belépéshez, ami azt is jelenti, hogy minden itthon alkalmazott oltással be lehet utazni, az EU-ban hivatalosan nem elfogadott kínai és orosz vakcinával is.

A két ország áprilisban kötött megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről. A hazafele utazáskor nincs korlátozás, a magyar határon továbbra is szabadon be lehet lépni.

Borítókép: Kotor, Montenegro / Fotó: Radik Sitdikov, Unsplash
Oszd meg!