Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mikor, ha nem most? Három tokaji aszú karácsonyozáshoz! (Vagy csak úgy.)

Mikor, ha nem most? Decemberben tokaji aszút kell inni, legalább egy évben egyszer kerülj intimebb kapcsolatba az egyetlen itallal, amit tényleg csak Magyarország tud, amit még csak lemásolni sem lehet. A világ legköltségesebb eljárással készülő italából pár jó ár-érték arányú példa és ételpárosítás kedvcsinálónak.

Idén másodszor hirdettek nemzetközi Aszúnapot december 10-én lelkes magyar bormarketingesek (egész pontosan Tokaj egyik legnagyobb mentora, a kereskedő Kézdy Dániel), de ha akkor nem bontottál bort, se baj, az ahhoz hasonló Koccints Aszúval! kampány egész hónapban a tokaji édes fogyasztására biztat. A legjobb persze, ha te is azok közül való vagy, akiknek nem kell felhajtás és indok egy jó minőségű tokaji bor beszerzéséhez és felbontásához.

Ha egyáltalán nem flancolnál, akkor csak bontsd ki, és szépen kortyolj belőle egyet a hónap minden napján; próbáld megfigyelni, milyen ízeket érzel. Ahogy telnek a napok, az év legvégére talán más arcát mutatja majd a bor, mint a kibontáskor, de akkor is klassz lesz, hiszen magas cukor- és savtartalma nem engedi gyorsan hanyatlani.

Mivel egy szebb aszúban számtalan ízt, illatot fedezhetsz fel, számtalan ételhez is passzol, a cukortartalom csak a fantáziátlanok számára lehet akadály az ételpárosításban. Libamáj, ázsiai fogások, halak, édességek, tejszínes mártások mind barátai az aszúknak, ha mindenáron cifrázni akarjuk, de a tipikus hazai karácsonyi desszertek sem kivételek. Jöhet mellé a zserbó, a bejgli, a birsalmasajt, a flódni, a puszedli és a mézeskalács, némelyiknek kifejezetten jót tesz, ha a tésztájába is löttyintesz a borból.

Tedd a karácsonyi asztalra a világ legértékesebb borát – pár tízesért!

Vannak gyengébb és jobb minőségű aszúk a piacon (előbbiből ma már egyre inkább csak a nappalik vitrinjeiben), mégis néha még ma is röhejes árakon hozzá lehet jutni kifejezetten klasszis tételekhez is.

Magam ellen is beszélek, amikor egyetértek azokkal a borászokkal, akik az aszúk reális palackárát 30-50 ezer forint körül és fölött képzelik el, ezt tűzik ki célul. Ettől függetlenül ők is azt szeretnék, ha a magyar kultúra részeként minden család kinyitna egy aszút karácsonykor – nem a bor hibája, ha ilyen áron ez jelenleg irreális cél.

– írtam tavaly decemberi aszúajánlómban. Idén is csekkold alaposan, hogy mit veszel, érdemes rászánni az időt és elmenni egy szakboltba, aztán kinyitni a pénztárcádat, amikor végre kiválasztasz egy ellenőrzött tételt. Nem fogod megbánni.

Én most három tételt emelek ki az utóbbi időszakban általam kóstoltak közül.

Sauska 6 puttonyos Aszú 2013

Mi ez? Az USA-ban tanult mérnök, Sauska Krisztián tokaji pincéje épp az idén 15 éves. A kezdetektől elegánsan hozza a modern borászati vonalat, ügyesen egyensúlyoz a technológia, a mennyiség és a minőség libikókáján. Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Istenhegy, Dorgó dűlők a fő munkaterületeik.

Milyen? A’ kortárs aszú. Egy egészen friss, könnyed, tiszta aszú, könnyű inni és megérteni. Benne citrusok, fehér és sárga virágok, aranymazsola, szárított kamillavirág, gyömbéres jegyek. Kicsit a cukor felé billen az egyensúlya, összességében olyan, mint egy citrusos, gyógynövényes cukorka, majd’ 200 gramm literenként cukortartalommal.

Mihez? Mézes krémeshez, Eszterházy tortához, például.

Mennyiért? 19500 forint (0,5 liter)

Hétszőlő Szőlőbirtok 5 puttonyos Aszú 2008

Mi ez? A Hétszőlő az egyik legjelentősebb francia tulajdonú birtok Hegyalján; központja az 1700-as évek elején épült. 2012-ben az év legszebb szőlőbirtokának választották, 2014-ben viszont már leginkább azért hallottunk róla, mert a magyar állam egy törvénymódosítással megpróbálta elvenni a tulajdonosoktól földbérleti jogaikat. A Kúria aztán idén szeptemberben döntött: a Tokaj Hétszőlő Zrt. teljesen kitöltheti 2090-ig szóló bérleti idejét.

Milyen? Érzetre egy 5 puttonyoshoz mérten bőven elég extrakt (151 gramm cukor, 10 gramm sav literenként), szép érettség. Diós, diólikőrös jegyek és fekete teás cseresség jelzik fejlettségét, és hogy tíz év után már lefelé ível életpályája. Azért még találunk benne örömöket, aranymazsola, kamillatea, vérnarancsos ízek formájában. Szép szerkezeti egyensúlya is megmaradt, komplex. A Sauskával ellentétben ezt a régi tokaji iskola kedvelői fogják szeretni.

Mihez? Bejglihez.

Mennyiért? 11500 forint (0,5 liter).

Patrícius Borház 6 puttonyos Aszú 2008

Mi ez? Igazi arisztokrata birtok a Patrícius, a Kékessy család a 18. századig tudja igazolni múltját a Tokaji borvidéken. Birtokközpontjuk is ebből a századból való, de ha borkészítésről van szó, szó sincs maradiságról.

Milyen? Nagyobb részt furmint, 30 % hárslevelű. Szép kifejezett aszúillat; dominál a kajszibarack, mellette méz, kamillateás jegyek illatban és kortyban egyaránt. Harmonikus az egész, klasszikus aszús aromatika, illat összhangban a korttyal. Érett citrusos savak, hossz, egyensúly. Tíz éves és még van jövője, én ennél az aszúnál többet nem is feltétlenül kívánnék többet szentestén. Ha a Sauska a modern, a Hétszőlő előbbi tétele pedig az old school, akkor ez a középút.

Mihez? Mézeskalácshoz, baracklekváros vagy narancsos süteményekhez.

Mennyiért? Kb. 20000 forint (0,5 liter).

Nyitókép: Aszuday / Furmint Photo

Száraz borok a 3 édesboros vidékről, és Tokaj lehetőségei a világpiacon

Oszd meg!