Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tedd a karácsonyi asztalra a világ legértékesebb borát – pár tízesért!

Nemzetközi Aszúnap – van már ilyen is, meg egészhónapos Koccints aszúval! kampány, de szerintem már azzal bőőőven elégedett lenne minden bormarketinges, borász és gasztrokultúra-támogató, ha a december 24. magyarországi aszúnap lenne, és a magyar családok ezen a napon egy jó aszút bontanának ki a vacsora mellé. Most pont ilyeneket ajánlok, hogy már csak megvenni kelljen.

A tokaji aszú a világ legértékesebb bortípusa, ezzel nem nagyon vitatkoznak még külföldi borszakértők sem. Ugyanis nincs még egy olyan bortípus a világon, ami egy ilyen kis terület ennyire egyedi adottságainak köszönhetően, ennyi kézi munkával lehetne elkészíteni, és aztán még évekig kötelezően érlelni is kellene. Az aszú borok alapanyagát sokszor szemenként, több körös szüretekkel lehet összegyűjteni, és még azután is jóval több munka van velük a pincében, mint egyéb borfajtákkal.

Ettől még vannak gyengébb és jobb minőségű aszúk a piacon (előbbiből ma már egyre inkább csak a nappalik vitrinjeiben), mégis néha még ma is röhejes árakon hozzá lehet jutni kifejezetten klasszis tételekhez is.

Magam ellen is beszélek, amikor egyetértek azokkal a borászokkal, akik az aszúk reális palackárát 30-50 ezer forint körül és fölött képzelik el, ezt tűzik ki célul. Ettől függetlenül ők is azt szeretnék, ha a magyar kultúra részeként minden család kinyitna egy aszút karácsonykor – nem a bor hibája, ha ilyen áron ez jelenleg irreális cél.

Hogy megtaláljam a legjobbakat, nagyjából harminc különféle aszút kóstoltam meg az elmúlt időszakban. Sajnos közülük sok annyira kiemelkedő – és általában pont ezek azok, amelyekből csak egy hordóval készül – hogy épp hogy még csak piacra kerültek, de már nem kaphatók. Ebben a cikkben viszont most csak az elérhető tételek kaphattak szerepek.

A sorrend szubjektív, és mivel a borok többségét csak egy alkalommal kóstoltam, nem is igazán releváns.

1. Balassa 6 puttonyos Aszú Villő 2013

 

balassa_villo_tokaj_aszu_2013_nn

Mi ez? Balassa István civilben a vidék egyik legkiválóbb, kizárólag a minőségre hajtó csúcsborásza saját pincéjében, hivatalban az állami Grand Tokaj  főszőlésze. Évről évre a legjobbak között vannak borai a toplistákon.

Milyen? A modern vonal klasszikus jegyekkel, azaz kajszis és kenyérhéjas illatokkal, körtés-mandulás ízjegyekkel, ásványossággal. Koncentrált, tartalmas, krémes, és persze még fiatal.

Mennyiért? 27 ezer forint (0,5 liter).

 

2. Holdvölgy Culture 6 puttonyos Aszú 2008

holdvolgy

Mi ez? A több száz éves, turistacsalogató földalatti járatrendszeréről és a modern borászatáról is ismert mádi Holdvölgy azon kevés borászatok egyike, amelyik minden évben készít aszút, évjárattól függően. Ezt leginkább úgy tudják megoldani, hogy a három klasszikus szőlőfajtán kívül (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) egyéb helyi fajtákat is felhasználnak (például zéta). Na, mondjuk 2008 elég jó aszús évjárat volt, ráadásul ezt a bort még a francia Berecz Stéphanie készítette, aki az egyik első és leginkább elismert női borász Magyarországon (ma már Kikelet nevű saját pincéjében dolgozik).

Milyen? Fejlett, már komolyabb bor, vaníliás, ázott teás jegyekkel. Sűrű, koncentrált, de remek savérzet lendületessé teszi, szinte hűvösnek tűnik a sok zöldfűszeres (rozmaring) és gyógynövényes jegytől.

Mennyiért? 17 500 forint, ami tök jó, viszont csak 0,375 literes a palack.

 

3. Bott Pince 6 puttonyos Aszú 2013

 

bott_a13

Mi ez? Bodó Bott Judit és József azok a borászok, akikről a laikus nem hall soha, nem is találkozik a boraikkal, azokat ugyanis már azelőtt szétkapkodják a borértők, hogy egyáltalán elkészülnének. Ennek leginkább a borok letisztultsága, kifinomultsága, úgy egyáltalán a minősége az oka. Sajnos én is csak nagyon ritkán kapcsolok elég gyorsan, de ebből a borból még találtam pár eladó példányt online.

Milyen? Illatban és ízben, még textúrában is azonos: sárga virágok pora, propolisz, viaszosság. Intenzív illatok és ízek, sűrű és komplex a cucc, amolyan mintaaszú. Van benne friss baracklekvár, vanília, mézes cukorkásság, még rózsás kőpúder is.

Mennyiért? A 0,376 literes palack listaára 15 ezer forint .

 

4. Pajzos 5 puttonyos Aszú 2006

pajzos

Mi ez? Szintén idén 25 éves a francia tulajdonú Pajzos Pincészet, amiről a világon a legtöbben azt tudják, hogy két 100 pontos bort is készített már (amikor a főborásza Áts Károly volt, aki később a Royal Tokajinak is készített egy száz pontot érő bort. Jelenleg az állami Grand Tokajnál dolgozik). Ha valaki nem érezné a 100 pont jelentőségét, nézze meg, életében összesen hányszor adott 100 pontot a világ legrettegettebb borkritikusa. Na, ez a bor ugyan nem kapott 100 pontot (valószínűleg nem is kóstolták nagyon fontos emberek), kategóriájában ettől függetlenül kiemelkedő.

Milyen? „Én nem vágyom többre, mint ez a bor. Ebben minden pont annyi, amennyinek lennie kell” – mondja a kóstolás közben mellettem ülő Ripka Gergő, a Tokaj Kalauz Guide alapító-írója, Mr. Táncoló Medve. Vele tokaji ügyekben nem mernék vitatkozni – ez esetben fel sem merül. Kiváló évjárat, klassz sav-cukor szerkezet. Illatban visszafogott (méz, hárs és dió és botritiszes gombásság), a korty viszont rögtön bekeni a szájat, mint egy jó kis kamillás-mézes cukorka, kandírozott gyümölcsös-narancsos felhangokkal. Már most is remek, de ezt is érdemes lehet eltenni (csak ne egy üvegvitrinbe állítva).

Mennyiért? 16 500 forint (0,5 liter).

 

5. Barta Öreg Király 6 puttonyos Aszú 2013

barta

Mi ez? A Barta Pince tulajdonos-közgazdásza Hegyalja egyik ikonikus, de teljesen elhagyott területébe szeretett bele, a Király-hegybe. Az Öreg Király-dűlőt megvásárlása után ökológiai szemlélettel, de az ott hagyományos teraszos elrendezéssel újította fel, hogy prémium borokat készítsen róla butikborászatában. Utóbbi helyszínét hasonló jó ízléssel választotta ki: Mádon a Rákócziak egykori kúriáját tették rendbe (tényleg annyira csodásan, hogy megértem, hogy nem merik vendégházként használni).

Milyen? A fentiek fényében a birtok és a mögötte álló filozófia gyakorlatilag garancia a minőségre. A 2013-as aszújukban engem feminin vonalak találtak meg, rózsás, kőpúderes jegyek, virágok, friss szőlőmust, harmónia, selymesség, visszafogottság, finom ásványosság. Nyilván fiatal, ahogy nyílik a pohárban, teás-dohányos és diós reflexek mutatják már a jövőjét. A kóstoló egy pontján még azt is elképzeltem, hogy vaníliás-baracklekváros, morzsába forgatott nudlit készítenék hozzá valamilyen lágy krémmel.

Mennyiért? 35 ezer 0,5 liter.

 

6. Disznókő Kapi 6 puttonyos Aszú 2011

disznoko-6-kapi-2005-776x1176

Mi ez? Az idén 25 éves Disznókő Pincészet legkiválóbb borkategóriája: a Kapi-dűlőről tényleg csak a legjobb aszús évjáratokban készítik, eddig összesen háromszor – ez a legfiatalabb (1999-ből és 2005-ből van még).

Milyen? Hú mennyi érett citrus a kortyban! Főleg narancs, lédús. Még a szájat is összehúzza az édes savanykásság – jó. Kis fenolosság is jellemzi. Hosszú és intenzív, van sav is bőven. Nagyon fiatal még, eltenni is érdemes.

Mennyiért? 30 ezer forint (0,5 liter). Megéri, de aki még nem érzi magát eléggé edzett aszúfogyasztónak ehhez, vagy a modern aszústílus helyett jobban kedveli a klasszikus, diós-élesztős, gombás-grillázsos verziót, az bátran nyúlhat helyette a Disznókő 5 puttonyos 2006-os Aszújához is, kb. 13 ezer forintért. Nyilván egy dimenzióval kevesebb, de szintén remek élmény.

 

7. Árvay 6 puttonyos Aszú 2011

arvay_6paszu_2011_

Mi ez? Az Árvay családi borászat, a szülőknek és a két felnőtt gyermeknek ez az egész élete. Természethű gondolkodás, hagyományos borkészítés, némileg a régi iskolát, tisztességgel. Felesleges mást hozzátenni.

Milyen? „Hol lakik az Úristen? Hát valahol itt, Rátka és Mád határában – mondja egy mellettem ülő konkurens borász, amikor ezt megkóstolja. – Ez a bor minden vita végére pontot tesz.” A sorban ez az egyetlen bor, amelyik mutat valamit a nem divatos dohányleveles-gombás aszústílusból, Árvayék most mégis jól nyúltak a műfajhoz, mert ez élményszám. Dió, aszalt kajszi, gyógynövények, és sok-sok csipkebogyó-lekvár.

Mennyiért? 23 ezer forint.

 

8. Demetervin Király dűlő 6 puttonyos Aszú 2011

????????????????????????????????????

Mi ez? Családi pincészet Mádról; a fiú, a jogászkodásból és az újságírásból kiugrott tetovált-motorosból megszelídült Demeter Endre munkája. Endrével sok kóstolón lehet találkozni, a boraival viszont leginkább csak éttermekben. Ebből a tételből például eleve csak egy hordónyi készült, azaz 389 palack, és a pincében már csak 17 van. Azért akivel szembe jön egy borlapon (DiVino borbárok és jobb éttermek), ne habozzon kérni belőle.

Milyen? Dominál a vanília, illatban és ízben is, utóbbi hosszan kitart a szájban. Közben szárított narancshéj és pici étcsoki jut eszembe, birslekvár és birsalmasajt, meg gyógynövények. Klassz, merengős.

Mennyiért? 30 ezer forint fölött.

 

+1 joker: Grand Tokaj 5 puttonyos Aszú 2013

aszu_2013_760

Mi ez? A Grand Tokaj (korábbi nevén Tokaj Kereskedőház) főborászát (Áts Károly) és főszőlészét (Balassa István) már emlegettem feljebb, így nem meglepő, hogy közös munkájuk, tehát a GT bora is stabilan áll a legjobbak sorában. A birtok ugyan nem tud kimászni a kisebb-nagyobb botrányokból, de a boraikkal nem lehet mellényúlni, főleg nem ilyen áron.

Milyen? Először is, ez itt 5 puttonyos, a lista többi szereplője meg 6, ami a cukortartalmon kívül azért a komplexitásában, rétegzettségében is más kategóriába sorolja. Abban a kategóriában viszont élen jár. Tiszta, könnyed, friss, tele van virágos és gyümölcsös jegyekkel, utóbbiakból is minden benne van, ami benne lehet, a kajszitól a trópusiakig.

Mennyiért? Öt-hat ezer forint (ÖT-HAT!) fél liter.

 

+1 joker: Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2013

royal

Mi ez? A Royal Tokaji a rendszerváltáskori borvidék egyik első pincészete, azóta is az egyik legmeghatározóbb, a környék legnagyobb árbevételű pincészete, egyébként brit tulajdon. Azt hiszem, a Grand Tokaj mellett az egyetlen, amelyik jelentős integrátorszerepet tölt be, tehát vásárol is szőlőt – nyilván nyomott áron, így tudja aztán best buy kategóriában adni a borait.

Milyen? Kiugrik a pohárból, annyira intenzív és aromatikus! Nagyon gazdag illat, aszalt trópusi gyümölcsökkel és szárított kamillával, a kortyban mézes, diós, aranymazsolás ízjegyekkel. Hosszan kitart a szájban, a végén szépen, valami citrusos-mentás vagy csalános pofonnal lepucolja azt, kategóriájában tényleg élményszám.

Mennyiért? Szintén öt-hat ezer forint (ÖT-HAT!) fél liter.

szepsy_6puttonyos_aszu_2008_nn

Az all time jokerek – csak nem az áruk miatt

Azért van egy-két borász az országban, akinél nem hezitálok, ha picit magasabb az ár, mint amennyit egyébként szánnék rá. Akkor sem, ha korábban nem kóstoltam a borát. Ha épp tokaji borászról van szó, akkor jó eséllyel tőle veszek olyan aszút, amit elteszek akár egy évtizedre is. Most is ezek azok a borok, amikből egy évben legalább egyszer felbontok egyet (persze, én is decemberben), fél deciket kóstolok belőle, figyelem, ahogyan változik – az aszú felbontás után is elvan a hűtőben egy-két hónapig, közben alakul, mindig más, de mindig csodás. Megnézem magában, megnézem cantuccinivel vagy  kandírozott narancsos bejglivel vagy csokival – úgy képzelem, tíz év múlva is majd ilyenek lesznek ezek a pillanatok, ha minden jól megy, akár egyedül, akár családdal.

Ezek a palackok 30 ezer forint fölött vannak. Ha a világ egy fényesebb felén lenne Tokaj, legalább tízszer ennyiért lennének.

Ilyenek Szepsy István aszúi, és újabban a Gizella Pince, azaz Szilágyi Laci aszúi. Utóbbi boraik közül most kóstoltam a Dénes Aszút 2013-ból és az Aszút 2007-ből. Ha véletlenül valahol még árulják, te se gondolkodj rajta. Szepsy borait februárban kóstoltam végig, itt írtam róluk.

Köszönöm a kóstolási lehetőséget a Mádi Körnek és a Koccints aszúval! kampánystábjának, az Aszú Prime-nak és az Aszuday csapatának, a Disznókő Szőlőbirtoknak, a Grand Tokajnak és a Pajzosnak!

Nyitókép: Furmint Photo

Oszd meg!