Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Miért szeretjük annyira a karácsonyi filmeket?

Alternatív valóságot festenek elénk és olyan érzéseket keltenek bennünk, amik az egész életünkre hatással lehetnek. Az egyre nagyobb teret hódító karácsonyi filmek inkább rituálék, semmint olcsó pénzszerzési lehetőségek, noha tény, hogy bevételt is jócskán termelnek.

A New York Times arról ír, hogy idén látványosan megnőtt a karácsonyi témájú filmek száma. A Disney, a Netflix, a Lifetime és a Hallmark egymással küzdenek a nézők figyelméért, akik nemcsak új, de klasszikus filmeket is szívesen néznek.

Nem menekülés

Bár azt hihetnénk, ezek filmek a modern eszképizmus egyik jellegzetes tünete, a Business Insider cikke szerint a szakértők inkább karácsonyi hagyományként értelmezik a jelenséget. A szóban forgó mozik általában lélekemelő alkotások, ami a nézők saját félelmeire, nehézségeire és kapcsolataira reflektálhatnak. Táplálják a reményt, miszerint szerint a végén minden rendben lesz – hisz a karácsonyi filmek általában happy enddel végződnek.

Miközben az emberek ezeket a filmeket nézik, hasonló folyamatok játszódnak le bennük, mint a vallási rítusok alkalmával.

Bobby Alexander antropológus szerint a rítusok olyan cselekvések, amik átalakítják az emberek mindennapi életét. A hétköznapi létet „egy végső valóság vagy transzcendens erő” számára nyitják meg. Példának a zsidó vallás szombati nyugalomnapját hozza fel, mely során a vallásgyakorlók megosztják egymással az ételt, az által pedig, hogy nem dolgoznak, kapcsolatba kerülnek a világ teremtésekor is megpihenő Istennel.

A karácsonyi filmek is ilyenek, csak épp „transzcendens erő” helyett a család, a végtelen szeretet, az otthon jelentése és a párkapcsolatok fontossága kerül a középpontba.

Közös jellemzőjük, hogy a teljesség érzéséért a cselekmény szerint meg kell küzdenie a szereplőknek – régen akár világháborús környezetben zajlott ez a csata (Fehér karácsony), később átvette helyét a konformizmussal vívott ideológiai harc (Hull a pelyhes, Kiskarácsony mindenáron). A lényeg, hogy az örömteli teljességet nem adják ingyen.

Bár a karácsony keresztény ünnep, a filmek többsége nem vallásos tematikát követ. John Mundy médiatudós ide vágó esszéje szerint „Hollywood filmjei továbbra is alternatív valóságként építik fel a karácsonyt”. Hisz a vásznon mindenki boldog, a legdurvább ellentétek is humoros tálalást kapnak. A Karácsonyi történet narrátora úgy összegzi mindezt, hogy ilyenkor „minden rendben a világgal”.

Kép: Facebook // Jingle All The Way Movies

Oszd meg!