Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Gálos Viktor

Láng Zsolt Bolyaija a Libri irodalmi díj nyertese, a közönségdíjat Grecsó Krisztián kapta

Online adták át idén a Libri irodalmi díjakat: a nyertes Láng Zsolt Bolyai című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta.

A Libri irodalmi díjakat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díjak az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit helyezik előtérbe, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. 2020-ban a zsűri és a közönség is egy-egy regényt emelt ki a tíz döntős mű közül.

Az átadóját május 13-án este tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel a Facebookon, és a zsűrizés is online zajlott.

A Libri irodalmi díj nyertese idén Láng Zsolt Bolyai című regénye, a közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián vihette haza, Vera című regényéért.

A díjakkal támogatás is jár: 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 180 képviselője tett javaslatot, hogy a 2019-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

A tíz döntős műre idén rekordszámú, több mint 34 ezer szavazat érkezett.

A tíz jelölt:

  1. Babarczy Eszter  A mérgezett nő (Jelenkor)
  2. Barnás Ferenc     Életünk végéig (Pesti Kalligram)
  3. Bodor Ádám        Sehol (Magvető)
  4. Darvasi László     Magyar sellő (Magvető)
  5. Grecsó Krisztán   Vera (Magvető)
  6. Láng Zsolt            Bolyai (Jelenkor)
  7. Nádasdy Ádám   Jól láthatóan lógok itt (Magvető)
  8. Péterfy Gergely  A golyó, amely megölte Puskint (Pesti Kalligram)
  9. Tóth Krisztina      Fehér farkas (Magvető)
  10. Závada Pál           Hajó a ködben (Magvető)

A döntős könyvek között hat regényt (Barnás Ferenc, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Péterfy Gergely és Závada Pál könyveit), három novelláskötetet találunk (Babarczy Eszter, Bodor Ádám és Tóth Krisztina műveit), továbbá egy verseskötetet Nádasdy Ádámtól.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Fotó: Gálos Viktor

 

Érjétek el, hogy a becsületesség jobban kifizetődjék, mint a lopás, és akkor nem lesz lopás.

Konfuciusz