Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiosztották az Európai Építészeti Örökség-díjakat, mutatjuk a győzteseket

Kiosztották az AADIPA, vagyis az Európai Építészeti Örökség-díjat, mellyel olyan alkotásokat díjaznak, ahol a kulturális örökség, a műemlékjelleg találkozik a kortárs építészettel és az új funkcióval – írja az Építészfórum. Összesen 12 épület került a döntőbe, mutatjuk a győzteseket!
A katalán építészek szövetsége által szervezett és adományozott, két évente kiosztandó díjat a legfőbb szegmensben, a rekonstrukció és épített örökség kategóriában Barcelona emblematikus épülete, a korábban munkás szakszervezetnek otthont adó Civic Centre Lleialtat Santseca rekonstrukciója, a H Arquitectes építésziroda alkotása nyerte. A zsűri indoklásában az eredeti szellemiség megőrzését emelte ki, azt, hogy a projekt szerzői mennyire megőrizték a társadalmi találkozópontnak is számító, emlékekkel bíró épület karakterét úgy, hogy az már új célokat szolgál. Az alacsony költségvetést és a passzív rendszerek használatát a zsűritagok külön értékelték.

Civic Centre Lleialtat Santsenca. Fotó: Adria Goula

Kültéri alkotások kategóriájában Tirana főtere, a Skanderbeg tér nyert, itt a projekt szerzőinek (51N4E, Anri Sala, iRI, Plant en Houtgoed) kifejezett szabadságát értékelték, különös tekintettel a térhez kapcsolódó történelmi-politikai kontextus fontosságának hangsúlyozására.
Tirana

Tirana főtere, a Skanderbeg tér. Fotó: Filip Dujardin

Várostervezés kategóriában az észak-spanyolországi kistelepülés, Liérganes történelmi központja és környéke lett a győztes (Carlos Riaño Lozano, Carlos Ferrán Alfaro, Fernando Navazo Rivero, Carlos Ferrán Aranaz, Luis Herrero Fernández).

A zsűri a tér mindennapi életének visszaadását értékelte, díjazva a történelmi városközpontok elnéptelenedési tendenciájának megfordítását.

Liérganes történelmi központja. A kép forrása: http://www.r-arquitectos.com

Ismeretterjesztés kategóriában a Guinea Heritage 2020 nevű program nyert (Montserrat Villaverde és Laida Memba Ikuga). Egy olyan program, mely szűk körű akadémiai kutatásként indult, mára számos művészt, oktatót és kormányzati szakembert bevonó nemzetközi kutatási programmá nőtte ki magát az afrikai Guineáról épített örökségéről és annak turizmusra gyakorolt hatásáról.

A kép forrása: Patrimonio Guinea 2020 Facebook

Ugyan nem szerepelt a versenyen, de nemrégiben írtunk a prágai Karlín-negyed elhagyatott kaszárnyájának újjászületéséről, ami most mint kulturális központ és a város egyik legnagyobb autómentes placca vált a helyiek kedvencévé.

Büszkék vagyunk arra, hogy itt a kulturális örökségünk egy részét menedzseljük

Oszd meg!