Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem akarnak beleszólni: influencerek, akik könyvet írtak, és még három másik jó kötet a Margó Irodalmi Fesztiválról

A @nemakarokbeleszolni Instagram-oldal három alapítója közös regényüket, Tisza Kata az öregedéskutatást és az itthon még alig tematizált ageizmust mutatja be. Bödőcs Tibor cirkuszként ábrázolja a politikai elitet, a Telex.hu pedig helyet ad a magyar tárcanovelláknak – ezeket ajánljuk az idei Margó Irodalmi Fesztiválról.

#életke, #bulika, #nászút, #pozitív – néhány fejezetcím Fancsikai Eszter, Tapasztó Orsi és Bányainé Nagy Judit közösen írt regényéből. A magyar Instagram egyik gyorsan berobbant és azóta is kedvenc oldalának alapítóit M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője és főszerkesztője kereste meg azzal, hogy mi lenne, ha írnának egy közös könyvet.

A könyvbemutatón elmondottak szerint a három influencer egy hetet gondolkodott a felkérésen, mondván „nem tudunk mi írni”. Végül úgy döntöttek, belevágnak a közös könyvbe, de az első két koncepciót elvetették. Az egyik ötlet szerint az Instagram-oldalukon kitett videóikból készítettek volna szöveggyűjteményt, de szerintük azoknak az előadásmód adja a valódi értékét, így végül regényt kezdtek írni.

Az oldaluknak ma már 147 ezer követője van Instagramon. Itt olyan megnyilvánulásokat parodizálnak, amelyekben valaki kéretlenül osztogat „jó tanácsokat” és szól bele a másik privát életébe és személyes döntéseibe.

A regény alapját is ez a közösségi médiában használt hangnem adja.

Az első változatban Tapasztó Orsi írta volna a gonosz anyós karakterét, de végül ügy döntöttek, a regényben mindhárman testvérekként jelennek meg és írják külön-külön a róluk szóló részt. A könyv a három nővér gondolatvilágát és mindenbe beleszóló anyjukkal való kapcsolatát mutatja be.

Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter, Tapasztó Orsi: Nem akarok beleszólni, Helikon Kiadó, 2021.

A fukusimai búvár és más novellák

A 2020-ban indult Telex.hu-n minden héten olvashatunk tárcanovellákat. A kötetben ezekből találhatunk válogatást. Emellett öt, eddig még sehol nem publikált írást is közöltek benne.

Többek között Háy János, Dragomán György, Szabó T. Anna, Cserna Szabó András és Grecsó Krisztián szövegeivel is találkozhatunk benne.

A fukusimai búvár és más novellák, Telex, 2021.

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Bödőcs Tibor a tőle megszokott szatirikus stílusban parodizálja a politikai elitet és a társadalmat. A cirkuszbirodalom éppen Luigi King harmincadik uradalmi évét ünnepli. Hettikánia Porondmesterének mindennapjaiba, gondolatvilágába, dilemmáiba láthatunk bele.

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs, Helikon Kiadó, 2021.

Tisza Kata: Egyedül – A szerethető öregedés felé

Tisza Kata friss könyvében az ageizmust, azaz az az életkor alapú előítéleteket kutatja. Az esszéregény egyszerre meséli el egy idősödő kutatónő személyes élettörténetét és mutatja be a szerző évtizedes életútkutatásainak eredményét.

Tisza azt vizsgálja, hogyan lehet ebben a társadalomban egy szerethető öregedési utat kiharcolnunk magunknak, mit mondanak az élet végén állók, mi határozta meg a legjobban az életminőségüket, és mit tehetünk mi azért, hogy több lehetőségük legyen az idős embertársainknak nyugdíjas éveikben is jól boldogulni.

Tisza Kata 2020-ban a Forbes szeptemberi lapszámának részeként először megjelenő Forbes Women különszám címlapján Almási Kittivel szerepelt. Idén az új könyvéről és az öregedéskutatásról a Forbes.hu-nak adott exkluzív nagyinterjút.

Tisza Kata: Egyedül – A szerethető öregedés felé, Scolar Kiadó

Oszd meg!