Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

8 erős (és vicces) gondolat Mészáros Antóniától és a Nemakarokbeleszólni csapatától

Gőzerővel zajlik a Forbes Women’s Summit, amelynek egyik délelőtti szekciójában a női-férfi munkamegosztásról és a home office kihívásairól Bánlaki D. Stella beszélgetett Mészáros Antóniával, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatójával, valamint a 111 ezer Instagram-követővel rendelkező Nemakarokbeleszólni alapítóival, Bányainé Nagy Judittal, Fancsikai Eszterrel, és Tapasztó Orsolyával.

A magyar átlagvélekedés szerint egy kisgyerekes anya dolgozzon valamit, hozzon pénzt a családi kasszába, de ez lehetőség szerint részmunkaidős, rugalmas állás legyen, olyan, amely nem megy a család rovására és nem von el sok energiát az otthoni feladatoktól – foglalta össze a (nem csak pandémiás) kihívásokat Mészáros Antónia. Ki hogyan oldotta meg a home office-t az utóbbi egy évben, illetve milyen társadalmi attitűdök vannak a nők családban és a munka világában betöltött szerepével kapcsolatban? Nyolc erős és vicces gondolat home office-ban lavírozó, kisgyermekes édesanyáktól.

A gyermek és az anya jóllétéről

A gyermekek jólléte szorosan összefügg a család és az anyák jóllétével, így azzal is, hogy a nő mennyire tud kiteljesedni a családi életén belül és kívül.  (Mészáros Antónia)

Fotó: Fekete Csaba

Fotó: Fekete Csaba

A home office kihívásairól

„Öt-hat órát dolgozom egy nap, másfél-kétórás etapokban…kiszámoltam, de kár volt, mert azóta is nyomaszt”. (Fancsikai Eszter)

„Összehangoljuk a megbeszéléseket, de Murphy törvénye…ahogyan elkezdődik a meeting, bepörög a kisfiunk, olyankor az szokott lenni, hogy gyorsan felkapom és sprintelek vele a lakás másik felébe, hogy ne hallatszódjon be semmi.” (Bányainé Nagy Judit)

„A férjem egy fizikus doktori házivédést menedzsel a szomszéd szobában, a gyerkőc a mamánál van éppen.” (Tapasztó Orsolya)

A kisgyermeket nevelő anyák munkaerő-piaci esélyeiről

Az emberek csaknem háromnegyede szerint nem teljesértékű munkaerő egy kisgyermekes anya, de 75 százalék azért szívesen alkalmazna ilyen munkaerőt. Arra a kérdésre, hogy a gyermeket éri-e hátrány, ha három éves kora előtt édesanyja munkát vállal, 75 százalék igennel felelt. A megkérdezettek 76 százaléka gondolja, hogy nagyon fontos a családbarát munkahely, de csak 25 százalék szerint családbarát az ő munkahelye. (Mészáros Antónia– Az Unicef reprezentatív felmérésének adatai alapján)

A nők felé zúduló elvárásokról

A nőknek egymásnak ellentmondó elvárásoknak kell megfelelniük. Bár az emberek 92 százaléka azt gondolja, az a helyes, ha a férfi és a nő egyformán hozzájárul a család jövedelméhez, de 85 százalék azt is gondolja, hogy egy ideális világban a kisgyermekes anya ne vállaljon semmilyen kereső munkát. (Mészáros Antónia – Az Unicef reprezentatív felmérésének adatai alapján.)

Mészáros Antónia: a nőknek sokszor egymással ellentétes elvárásoknak kell megfelelelniük.

Az otthoni feladatok megosztásáról a vírushelyzetben

Egyébként is a nőkön volt a nagyobb teher a háztartásban, a vírushelyzetben ez csak fokozódott: a háztartások ötödében nyilatkoztak úgy, hogy az anya több feladatot végez, 6 százalékban mondták azt, hogy az apa. A nők 43, míg a férfiak 32 százaléka mondta, hogy a világjárvány miatti iskolabezárásokkal megváltozott az élete; az apák inkább a gyerekekkel való játékban veszik ki jobban a részüket. (Mészáros Antónia – Az Unicef reprezentatív felmérésének adatai alapján)

Az apák szerepéről

A munkamegosztással kapcsolatban sok múlik a társadalmi attitűdökön és elvárásokon, illetve az apákon. Sok jó példa és előremutató gyakorlat van azzal kapcsolatban, hogy mit tehet a munkáltató és a társadalom, hogy egy kisgyermekes nő is karriert építhessen, kiteljesedhessen, de mindez semmit nem ér, ha az otthoni, férfi és nő közötti családi munkamegosztás nem kerül valamilyen egyenlőbb viszonyba. (Mészáros Antónia)

Az önjelölt tanácsadói szerepről az anyasággal kapcsolatban

„Ne higgyük azt, hogy ha valami nekünk működik, akkor csak az a jó, és minden más rossz”, a Nemakarokbeleszólni Insta-oldal célja is éppen az, hogy „az önjelölt tanácsadói szerepből kirántsák az anyukákat, és növeljék az egymás iránti empátiát”. (Fancsikai Eszter)

A Nemakarokbeleszólniról

A férfiakat is elérik, sok férfi követőtől is kapnak visszajelzéseket, hogy mennyire jó beszélgetéseket indítottak el otthon a videóik. A nők közül is sokan felismerik a hibájukat, és változtatnak – „ezért csináljuk az egészet, ha csak egy ember is elgondolkozik, és változtat a hozzáállásán, akkor mi elvégeztük a feladatunkat”.  (Bányainé Nagy Judit)

Nem arról van szó, hogy vannak jó vagy rossz, illetve beleszólós vagy nem beleszólós anyák, mindenkiben benne van mindkettő, sokszor ők is beleszólnak más életébe, de ezt próbálják csírájában elkapni és önironóniát gyakorolni.   (Fancsikai Eszter)

Napi szinten érkeznek témajavaslatok követőiktől, és van, aki terápiás céllal is ír nekik, ezekből a levelekből is látják, hogy az utóbbi egy év sokak életkörülményeire volt negatív hatással. (Tapasztó Orsolya)


Oszd meg!

"A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk."

Friedrich Nietzsche, filozófus