Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Íme a világ egyik legújabb és legnagyobb vitorlás luxusjachtja

Vízre került a világ egyik legújabb luxushajója, a háromárbócos Sea Eagle II. A világ legnagyobb alumínium szuperjachtja a hollandiai Vollenhove városában, a Royal Huisman hajóépítő üzemében készült.

A Dykstra Naval Architects és Mark Whiteley által tervezett hajó a vízre bocsátás után a vollenhovei üzemből Amszterdam felé vette az irányt, ahol fölszerelték rá a három, Rondal gyártmányú árbócát és a hozzájuk tartozó bumokat. (A bum a nagyvitorla alsó élét tartó rúd, a német Baum, vagyis fa szóból ered.)

Fotó: Tom van Oossanen. Forrás: royalhuisman.com

A 266 láb hosszú, vagyis 81 méteres szkúner határidőre elkészült, de a Hollandiában érvényes korlátozások megakadályozták az Északi-tengerre tervezett utat és az ehhez kapcsolódó utolsó simításokat – olvasható a Royal Huisman honlapján.

Fotó: Tom van Oossanen. Forrás: royalhuisman.com

A hajó a figyelemreméltó, 21 csomós (38,9 kilométer/órás) maximális sebességét az óriási, 3500 négyzetméteres vitorlafelület segítségével érik el. A hajó kapitánya a teljes vitorlafelületet 34 csörlő segítségével kontrollálja.

A Royal Huisman hollandiai hajóépítő üzeme
Fotó: Tom van Oossanen. Forrás: royalhuisman.com

A szintén a Royal Huisman átadott, 142 láb hosszú (vagyis 43 méteres), 2015-ben átadott Sea Eagle tulajdonosa látta, hogy a gyár képes a hatalmas szuperjacht megépítésére, ezért megbízást adott az újabb, majdnem kétszer olyan hosszú hajó megépítésére.

A Sea Eagle II szerény, 266 láb (81 méter) hosszúságú lélekvesztő
Fotó: Tom van Oossanen. Forrás: Royal Huisman / Facebook
Fotó: Tom van Oossanen. Forrás: Royal Huisman / Facebook

A hajó különlegessége, hogy az alumínium test erős, és mégis könnyebb, mint az acélból készült verziók – írja az amerikai Forbes szerzője.

A személyzet egyik tagja a fedélzeten. Az eltörpülő figura jól érzékelteti a hajó méreteit
Fotó: Tom van Oossanen. Forrás: Royal Huisman / Facebook

Sőt, ez az eddigi legnagyobb méretű alumínium vitorlás, amit valaha építettek, hosszúságával pedig befér a világ leghosszabb szuperjachtjainak 10-es listájára.

A hajót idén júliusban átadták a tulajdonosának, aki éppen a Földközi-tenger felé tart vele. Jó szelet!


Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.