Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software
Fotó: Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software
A jó élet

Tíz régóta várt titkát tárta fel az ősi Roxfort

Vaszkó Iván
2022. március 20. 8 perc olvasás

Ha tíz-húsz éve te is a könyv vagy mozivászon előtt keseregtél, hogy sosem lesz belőled egy Harry Potter, akkor mindenképp adj majd egy esélyt a Hogwarts Legacy videójátéknak. Feltéve, ha idén már tényleg megjelenik. Tíz pontban a jelenlegi legfontosabb tudnivalók.

2021-ben kissé megfeneklett a felső polcos AAA-játékipar. Már abban az értelemben, hogy – ahogy arról a 2021. téli Forbes Next különszám is megemlékezett – sorra csúszott a legtöbb nagy, a tavalyi évre ígért dobás megjelenése 2022-re.

Koronavírus, home office, az üzleti negyedévek kiegyensúlyozása a hektikus ütemű megjelenések miatt: körülbelül ezek az okok.

A mobiljátékos ágon túl nagyon régen, durván tíz éve volt legutóbb PC-kre, nagy konzolokra megjelenő iterációja a videójátékos Harry Potter-univerzumnak. Kábé a filmekkel együtt csengett le ez a vonal is, a fősodor előtt játszódó Legendás állatok franchise pedig szintúgy csak mobilkijelzőkön elevenedett meg játékok formájában.

Aztán 2020 őszén, még az új generációs Playstation 5 és Xbox Series X/S konzolok debütálása előtt bejelentették a nyitott világú, tehát a Roxfort varázsiskola és birtokára (szinte) feltétel nélküli bejárást engedő szerepjátékot, a Hogwarts Legacyt, akkor még 2021-es megjelenéssel. A Warner Bros. videójátékos divíziójának kiadásában, valamint a Disney-től bezsákolt Avalanche stúdió fejlesztésében készülő kalandot viszonylag hamar, már 2021 januárjában odébb halasztották egy évvel, majd aztán több mint egy évig nem hallatott magáról a projekt.

Egészen most csütörtökig, hiszen playstationös színekben, a Sony saját, State of Play online prezentációs formátumán keresztül (amiért tudni sem akarom, mennyit csengethetett ki a Warner), majd 15 percen át végre mozgásban is megmutatkozott a játék.

Jómagam icipicit húzom a számat, de majd a tíz pont egyikében kifejtem, miért. Nézzül tehát, mit lehet e pillanatban tudni a Hogwarts Legacyről.

1. Durván másfél évszázadot ugrunk vissza

Az eredeti könyvek cselekménye a kilencvenes években helyezkedik el, ehhez képest a Hogwarts Legacy az 1800-as évek végéig röpít minket vissza. A Roxfort sosem a technológiai túlfejlettségéről volt híres, ilyen értelemben tehát nagy megrökönyödés nem érhet minket. Értelemszerűen az lehetett inkább a cél, hogy a játék minél elegánsabban függetlenítse magát a könyvek és filmek idővonalától.

Ettől függetlenül igenis keresztezni fogja majd utunkat pár ismerős karakter, a demó például a közkedvelt kísértettel, Félig Fej Nélküli Nickkel rukkolt elő.

2. Lesz karaktertervezés, de milyen mélységekig?

Hősünket – aki nem első-, hanem ötödévesként érkezik meg a Roxfortba, így kell majd felzárkóznia évfolyamtársaihoz – testreszabhatjuk majd, sőt természetesen maga a Teszlek Süveg fogja valamely roxforti házba besorolni. Kérdés, igazak-e a korábbi sajtóértesülések, miszerint tényleg lobbiztak-e a fejlesztők azért, hogy transznemű karaktert is létre lehessen hozni a játékban, amit a varázsvilág kitalálójának, J.K. Rowlingnak a balhéja indukálhatott. Erről majd az utolsó pontban.

Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software
Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software

3. Ennél jobb varázssuliba sosem járhatsz

Lehet, nincs sok értelme felsorolni, mi mindent lehet majd csinálni a Roxfortban, mert igazából szinte mindent, amit a könyvekben olvastunk vagy a filmekben láttunk.

Házat választunk, órákra járunk, varázsigéket tanulunk, párbajképzést kapunk, bájitalt kotyvasztunk, barátkozunk – röviden varázslóvá cseperedünk.

4. Még egyszer: nyitott világ

Tesszük mindezt nem csak a Roxfort falai között: természetesen elnézhetünk Roxmortsba vajsörözni egyet, vagy akár tilosban is bolyonghatunk a Tiltott Rengeteg fái között, de ha úgy tetszik, seprűre vagy Hippogriff-hátra is pattanhatunk, hogy fent a magasban keringjük be a birtokot.

5. Kell benne gyepálni dögivel

A fejlődési rendszeren és szerepjátékos elemeken túl a harcok, pálcacsaták is komoly szerepet kapnak. Tudniillik, ehhez a régi, keveset érintett korszakhoz történet is dukál: szervezkednek a goblinok egy Ranrok nevű fajtársuk vezetésében, sőt úgy tűnik, sötét varázslókkal is kokettálnak. Ennek a felkelésnek kellene majd utána mennünk.

Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software
Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software

6. Ha a sötét mágia jobban tetszik, csak tessék

Olybá tűnik, döntéseink, tetteink akár a sötét varázslók oldalára is átterelhetnek minket, legalábbis a sötét mágia útján is elkezdhetünk araszolgatni. Az e heti játékmenet-videó egy pontján a karakter ráadásul még egy halálos Avada Kedavrát is elsüt, a három főbenjáró átok egyikét.

Ha valakinek ez az életútmodell a szimpatikusabb, annak úgy tűnik, a játék megadja valamilyen formában ezt az örömöt.

7. Talán az idei karácsonyfa alá bekerülhet

Pontos megjelenési dátum nem hangzott el, csak annyi, hogy a 2022-es ünnepi szezonra várhatjuk a játékot. Ez szép és jó, de ugye 2020-ban már eljátszottuk ezt a 2021-es megjelenéssel, a játékipar pedig hiába dönti járvány alatt is évről évre dollármilliárdos bevételi rekordjait, fejlesztői oldalról a covid mind a mai napig komoly kihívásokat, akadályokat teremt.

8. Jó hír a nintendósoknak

Eddig a pillanatig PC-re, Playstation 4-re és 5-re, valamint Xbox One és Series X/S konzolokra ígérték a játékot, immáron viszont a Nintendo hibrid kézi masinájára, a Switchre is megerősítették a megjelenést. Ez önmagában jó hír, viszont felvet némi kérdést, méghozzá az alábbit, a következő pontban.

Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software
Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software

9. Rossz hír az új generációsoknak?

Az új konzolgeneráció 2020 őszén indult, az eredeti tervekhez képest a Hogwarts Legacy az ezt követő évben látott volna napvilágot. A 2022. végi megjelenéssel immár két évre leszünk a generációváltástól, az pedig, hogy a játék előző generációs PS4 és Xbox One konzolokon is elindul, máris besorolja a várható grafikai és erőteljesítményt. Jóllehet, az állítólagos Unreal Engine 4-es játékmotorjával és a szélesebb platformkörrel sosem ígértek valódi új generációs Harry Potter-élményt, inkább az úgynevezett keresztgenerációs, régi és új gépeken egyaránt korrektül futó megoldás mellett tettek hitet.

Amivel önmagában nincs baj: ettől még lehet egy bőven élvezehető, sőt csinos játék a Hogwarts Legacy, de a kedvcsináló alapján nem biztos, hogy korszakalkotó látványra kell készülnünk. (A mostani képsorok még nem a végleges eredményt tükrözik.)

10. Hová tűnt J.K. Rowling?

Az író ellen rendszeresen visszatérő vád, hogy transzfób megnyilvánulásokkal él, a balhé ugyebár 2020 nyarára csúcsosodott ki igazán. A Hogwarts Legacy leleplezése után is a készítők egyik első kijelentése volt, hogy Rowling közvetlenül nem vesz részt a játék készítésében (noha tartják, hogy joga van a saját véleményhez, nézeteihez). Sőt, az említett transznemű karakterek potenciális behozatalát is elvileg a Rowlingot övező felháborodás ihlette.

Arról, hogy Rowling mennyire számít nemkívánatos személynek a saját univerzumára alapozott franchise-ban – melynek alakulásában jó eséllyel a mai napig kiemelt döntési szereppel rendelkezik –, nemcsak videójátékos, de filmes és streamingvonalon is vannak viták.

  • Az első Harry Potter-film húszéves jubileumára bemutatott, HBO Max-os dokumentumfilmben az író csupán archív felvételeken jelenik meg. Ködös is ennek a háttere: végül úgy hírlett, maga a Rowling-csapat nem vállalta a felkérést, kielégítőnek érezték a korábbi nyilatkozatok bevágását.
  • Produceri kreditje mindeközben továbbra is van a Legendás állatok filmsorozatban. Így a néhány hét múlva debütáló, Dumbledore titkai alcímű harmadik rész stáblistáján is megtaláljuk a nevét, bármit is jelent ez most a gyakorlatban. A produkcióból ugyebár 2020 végén dobbantott Johnny Depp a volt felesége, Amber Hearddel való botrányai, ehhez kötődő perei közepette.
Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software
Hogwarts Legacy. Fotó: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software

Borítókép: Warner Bros. Interactive Entertainment // Avalanche Software