2022 videójátékai Forbes Next
rövid hír

Minden, amire két éve várunk: 2022 legizgalmasabb videójátékai a Forbes Nextben

Vaszkó Iván
2021. december 08. 5 perc olvasás

A jövő év legnagyobb videójátékos durranásai akár már idén megjelenhettek volna, de a járvány közbeszólt. Vajon megéri a várakozás? És mihez kezdjen a gémer, akit nem csupán a kasszasikerek mozgatnak meg? Megjelent a Forbes Next, benne 2021 2022 legizgalmasabb videójátékaival. Magazinajánlónk öt másik gyöngyszemet is most részletesebben bemutat.

A játékipar évről évre rekordméretűre duzzad, kiváltképp a covid okozta bezártság és az új generációs konzolok, a Playstation 5, valamint az Xbox Series X és S megjelenése óta. A járvány közepette mégis komoly fejtörést okoz, ki hogyan szállítsa le időben – az iparágban súlyos gondnak számító crunch, azaz betegre túlóráztatás nélkül – most készülő címeit.

Gyakori volt, hogy 2020-ról 2021-re halasztottak megjelenéseket, ahogy most épp 2021-ről 2022-re is. A 2021. decemberi Forbes Nextben debütált összeállításunk nem egy tagja részesült ebben a bánásmódban.

Avatar: Frontiers of Pandora (megjelenés: 2022). Fotó: Ubisoft Entertainment
Avatar: Frontiers of Pandora – várható megjelenés 2022-ben. Fotó: Ubisoft Entertainment

A magazinban az általunk legfontosabbnak tartott tíz megjelenés került bővebb kifejtésre, többek közt a Harry Potter-, Pokémon- és Avatar-univerzumok új játékai, valamint egy rakás Playstation-, Xbox- és Nintendo-exkluzív is. A várható kasszasikerek mellett igyekeztünk listába szedni más videójátékos kincseket is, de jogos a kérdés, hogy nekik ugyan miért nem juthatott több hely?

Nos, egyebek mellett ezért is jó, hogy itt van nekünk a Forbes.hu: rójuk le néhány sorban tiszteletünket pár csak megemlített, de ettől még nem kevésbé figyelemre méltó gyöngyszem előtt is. Sőt, e között az öt játék között olyan is lesz, ami a lapzárta miatt épphogy kimaradt az eredeti írásból.

Stray

Stray. Fotó: Sony Interactive Entertainment Europe Limited
Fotó: Annapurna Interactive

A kísérletezőbb, már-már művészibb ötleteiről is ismert, a filmgyártásban inkább bejáratott névnek számító Annapurna Interactive kiadó és a Blue Twelve Studio egy robotok lakta kalandjátékkal indítja az évet. Célunk, hogy hazataláljunk ebben a cyberpunk beütésű világban, méghozzá… cuki cicaként! Ja, hogy talán ezzel kellett volna kezdenünk?

Tervezett megjelenés: 2022 eleje. Platformok: PC, Playstation 4, Playstation 5.

Sifu

Sifu. Fotó: Sloclap
Fotó: Sloclap

A februári őskáoszban, a Horizon Forbidden West, az Elden Ring és a Dying Light 2 Stay Human zsúfolt megjelenési hónapjában fogja magát beverekedni a háztartásokba a Sloclap kungfus próbálkozása is. Nem elég, hogy nagyjából 160 különböző mozdulatot fűzhetünk benne össze kíméletlen harci kombókba, de hősünk a játék előrehaladtával fog egyre jobban megkorosodni, megőszülni, ezzel együtt pedig ütései is megcombosodni.

Megjelenés: 2022. február 8. Platformok: PC, Playstation 4, Playstation 5.

Redfall

Redfall. Fotó: Bethesda Softworks
Fotó: Bethesda Softworks

Az anyacéget felvásárolva Microsoft-exkluzívként érkezik a Bethesdához tartozó Arkane Studios (Dishonored-játékok, Deathloop) vámpíros lövöldéje. Magányosan is, vagy korunk videójátékos trendjeihez hűen kooperatív módban is szelhetjük majd a nyílt világot a négy választható karakter egyikével, az Xbox jó szokásának hála akár pár ezer forintos Game Pass-előfizetésért cserébe is.

Tervezett megjelenés: 2022. nyár. Platformok: PC, Xbox Series X és S.

Bayonetta 3

Bayonetta 3. Fotó: Platinum Games
Fotó: Platinum Games

Már négy éve, hogy bejelentették a Nintendo hibrid konzoljára a Platinum Games boszorkányos-szeletelős őrületének rég várt harmadik részét. Ha tudják tartani a 2022-es megjelenést, nyolc év szünet után térne vissza címszereplőnk, vele együtt a japán kaszabolós játékokhoz képest is még szédítőbb, még elborultabb, még temperamentumosabb hangulat. Ennek a játéknak minden képkockája maga a digitális vizuálorgia!

Tervezett megjelenés: 2022. Platform: Nintendo Switch.

Multiversus

Multiversus. Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.
Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.

A Warner Bros. ingyenesen nyúzható verekedős játékba tereli médiabirodalmának leghíresebb karaktereit – még a Rejtély Rt. Bozontját is, ha már annyian hiányolták Scooby-Doo világi cimboráját egy másik, jóval véresebb bunyós játékból, a Mortal Kombat 11-ből. A Multiversust a decemberi szám lapzártája után jelentették be, ha nem így történt volna, természetesen ki nem hagytuk volna cikkünkből. Ami késik, nem múlik – vagy legalábbis a Forbes.hu-n kap helyet.

Tervezett megjelenés: 2022. Platformok: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X és S.

Ha az autóversenyzős Gran Turismo új felvonásáról, a gigasikeres The Legend of Zelda: Breath of the Wild folytatásáról, továbbá skandináv mitológiában ragadt görög félistenről és paintballháborús e-sportaspiránsról is olvasnál, 2022-es videójáték-gyűjtésünket a decemberi Forbes Nextben találod. Lapozz bele a magazinba!