Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Hátrányos helyzetűek kapták a jótékonysági sör első adományát

Átadta első adományát a jótékonysági sör, a Share csapata: a Káva Kulturális Műhely 100 ezer forintot kapott. A Káva elismert drámapedagógiai műhely, fő tevékenységük a színházi nevelési előadások
készítése hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak. Az adományt Kovács Patrícia, a Share jótékonysági nagykövete adta át.

A Share-t tavaly alapította három srác (történetüket itt olvashatod!), Alvégi Lóci, Káldi Marci és Ádám István, miután Lóci Berlinben találkozott hasonló kezdeményezéssel. A Share gyakorlatilag automatizálja a jó cselekedeteket: aki ezt a kézműves pilsenit (amiből egyébként van alkoholmentes is) választja másik ital helyett, hozzájárul valamilyen jótékony célhoz. A sör árának egy része ugyanis a korábban megszűrt és kiválasztott civil szervezetekhez kerül – ezt a munkát végzik el a srácok, a fogyasztónak csak fogyasztani kell.

Ádám István, Alvégi Lóci, Káldi Marci

Ádám István, Alvégi Lóci, Káldi Marci – Fotó: Orbital Strangers

A civil szervezeteket több kategóriára osztották, ezeken mennek végig, ahogy gyűlnek az adományok:

  1. Alkoholizmus, függőség
  2. Kultúra, művészet
  3. Sport, egészségügy
  4. Tudomány, oktatás
  5. Környezetvédelem
  6. Szociális ügyek és jogvédelem

A jótékonykodáshoz nemcsak sörvásárlással lehet csatlakozni: 2016 decemberében közösségi finanszírozós kampányt indítottak működésük támogatására. A kampány érdekessége, hogy az az Indiegogo jótékonysági felületén, a Generosityn fut. Ez az oldal abban különbözik a megszokott közösségiadománygyűjtő-oldalaktól, hogy nem fix idő alatt kell összegyűjteni adott összeget, hanem megjelölhető valamennyi pénz, és addig futtatható a kampány, amíg össze nem jön. Az üzemeltetők persze szűrnek, csak jótékonysági kampányok futhatnak ebben az üzemmódban.

 

Művész számára szinte elengedhetetlen feltételnek tekintem az időnkénti semmittevés tevékenységét.

Somló István debreceni színidirektor Latinovits Zoltánnak