Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha erre a 6 kérdésre a válaszod igen, akkor nagy eséllyel jó főnök leszel

Főnökké válni és saját vállalkozást csinálni nem sétagalopp. Rengeteg kihívással és nehézséggel jár: problémamegoldó készségek, elszámolhatóság, kemény kritikák – ezekre mind számítani kell egy ilyen pozícióban.

Főnöknek lenni azt jelenti, hogy képes vagy olyan kérdésekre is igent mondani, amikre egyébként nehéz lenne a válasz. Ha az alábbi kérdésekre a válaszaid igenek, akkor nagy eséllyel benned van a jó főnök potenciál!

1, Hajlandó vagy megbirkózni a kihívásokkal, hogy elérhesd az álmaidat?

Vállalkozóvá válni kockázat. Aki belevág, annak meg kell értenie, hogy egy saját üzlet irányítása teljesen mást jelent, mint a  hagyományos alkalmazott pozíció. Sok lesz a hullámvölgy, sőt sokszor a rosszabb időszakok dominálnak majd. Fontos, hogy ezekben a periódusokban is meglegyen bennünk a kreatív gondolkodásra való képesség és az elszántság, mert csak így lendülhetünk át a rosszabb helyzeteken.

2, Képes vagy felelősséget vállalni?

Egy vállalkozást vezetni – függetlenül attól, hogy mennyi alkalmazottunk van – felelősség és nehéz munka. Kénytelen leszel még több időt és energiát belefektetni álmaid elérésébe, mint az valaha gondoltad volna. Ha valami rosszul sül el, a felelősség a te válladon lesz. Az ilyen időkben hajlamosak vagyunk struccpolitikát folytatni és a szőnyeg alá söpörni a problémát.

Ne tedd ezt, légy elszámolható!

Kérj elnézést, ha szükséges és találd meg a legjobb módját annak, hogy kijavítsd a hibáidat.

3, Tudsz a sémákon kívül gondolkozni?

A főnökké válás egyik kulcsa, hogy a felmerülő problémákra a legjobb megoldást találd ki. Az üzleti élet legsikeresebb vezetői azok közül kerültek ki, akiknek a legnagyobb kihívásokkal kellett megbirkózniuk. A kreatív, bevett sémákon túli gondolkodással nemcsak a problémákat oldhatod meg, de még a konkurenciát is túlszárnyalhatod.

4, Jó kommunikátor lennél?

A jó vezetői képességek egyik feltétele a megfelelő kommunikáció. Ez elengedhetetlen: még akkor is, ha nincsenek alkalmazottaid, rengeteg emberrel kell kapcsolatot létesíteni, legyenek azok partnerekkel vagy ügyfelek. A megfelelő kommunikációnak az egész üzlet sikerében kulcsszerepe van.

5, Bírod a kritikát?

Főnökként sokat fognak kritizálni. A visszajelzések (vagy éppen azok hiánya) sokszor csúnya pofonként érik a leendő vezetőket. Egy jó CEO-nak el kell viselnie a bírálatot és magabiztosnak kell lennie. Lesznek olyan döntéseid, melyek nem mindenki tetszését fogják elnyerni. Ilyenkor maradj az álláspontodnál, és haladj tovább a kitűzött célok felé!

6, Képes vagy kikapcsolódni?

Lehet, hogy életed legmelósabb célja felé haladsz, de akkor is találj időt arra, hogy kikapcsolódj. Űzd el a stresszt jógával vagy a futással. Kipihenve, még nagyobb lendülettel vetheted bele magad újra a munkába.

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."