A jó élet

Hatalmas képzőművészeti központ nyílik az óbudai Goldberger-gyárban

Bagi László
2019. szeptember 20. 2 perc olvasás

A hazai textilipar egy régi szentélyében, az óbudai Goldberger-gyár történelmi épületeiben nyílik meg Budapest legújabb magánmúzeuma – ami nem is múzeum.

Az idén húszéves Godot Galéria nagyot lép és létrehozza a Godot Kortárs Művészeti Intézetet (Godot Instutute of Contemporary Art, röviden: GICA). Az intézet Óbudán, az egykori textilgyárban kap majd helyet, egyelőre 700 négyzetméteren, ami a további felújítások után 1100 négyzetméterre bővül. A csarnoképület 4 méteres belmagassága jó adottságával ideális kiállítások megrendezéséhez, de a központot nemcsak erre, hanem mindenféle kortárs művészeti eseményre szeretnék használni, legyen az például tánc vagy színházi esemény.

​Az új művészeti központ már helyet adott egy fotókiállításnak, hivatalosan pedig október 1-jén nyílik meg a nagyközönség előtt az idén negyedszer megrendezendő Godot Young Generation Art Fair pop-up kiállítással és vásárral, ahol fiatal művészek mintegy 800 alkotása közül lehet majd az ígéretek szerint „gerillaáron” vásárolni.

Fotó: Huszár Dávid /METU

A galéria tájékoztatása szerint  –  bár időnként ők is használják a kifejezést, a saját blogjukon is magánmúzeumként hivatkoznak rá  – mivel kutatási tevékenységet nem folytatnak, nem új múzeumot nyitnak. Állandó kiállítóhelyet hoznak létre, ami bizonyos szempontból úgy működik, mint egy múzeum, vagyis „belépőjeggyel kiállításokat lehet megtekinteni”. Az a céljuk, hogy a galériák időnként elrettentő légkörét eloszlassák, a nézők pedig kisebb távolságot tartsanak a művészektől.

Godot Kortárs Művészeti Intézet / Godot Institute of Contemporary Art (1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21.)