Nem volt könnyű év ez az éttermesek számára, de már látszik az alagút eleje. 2023 még keményebb lesz. Ennek ellenére van pár örvendetes fejlemény és új piaci szereplő is a gasztronómiában.
A covid által alaposan megtizedelt éttermi szcéna éppen csak elkezdett feleszmélni, már megjelentek az újabb viharfelhők, és nem úgy tűnik, mintha elvonulnának a közeli jövőben. „Enni mégiscsak kell valamit” – ilyen és ehhez hasonló bölcsességekkel igyekszik magát érzelmi infúzióban részesíteni a szakma, de sokak számára ez már csak a halottra lehelt csókkal ér fel.
Az év végi, kicsit erőteljesebb szezon után komoly zárási hullám várható, sokan eltűnnek majd végleg a palettáról. Ennek ellenére vannak új piaci szereplők is, na meg a felhők fölött mindig süt a nap, szóval nézzük, hogy mik a szív (és gyomor)derítőbb jelenségek a magyar gasztronómiában.
Éttermek
Bár nem idén nyitott, de óriási megújuláson ment keresztül a zuglói Szaletly, és egyben kiváló bizonyítékát hozza annak, hogy nem csak a Bazilika 20 méteres körzetében szabad éttermet nyitni. A kertből a beltérbe húzódott, szuper az enteriőr, izgalmas és szépen tálalt, hagyományokat is őrizgető, de mégis újító ételek. Ha egyet kívánhatnánk, akkor a desszert vonalon szeretnénk még egy kis finomhangolást.
Huszár Krisztián (lásd borítóképünkön) neve sok éve már a fenegyerekeskedéssel forrt össze, ideje volt, hogy kicsit higgadtabb, de semmiképp sem öreges formáját is megvillantsa. Erre kiválóan alkalmas a Sho restaurant, ahol igen optimista vendégtérrel igyekeznek nemcsak a környékbeli irodaházakat, mint például a Mol-tornyot, hanem a távolabbi vendégeket is megnyerni. Aki igazán otthonra lel itt, akár reggeltől késő éjszakáig is maradhat a háromféle funkciónak (étterem, bár, speciality kávézó) köszönhetően.
Huszár persze nem tud teljesen hátat fordítani a vietnámi inspirációknak, de alapvetően magyaros a stiló.
Persze rengeteg új hely nyitott, de azért erősen imitált azoknak a száma, amik gasztronómiai téren is igyekeznek valami jelentőset letenni az asztalra (pun intended). Kifejezetten megéri benézni a Babka Delibe, a Fleischer restobárba, a Figi és Lipikébe vagy az Arquitecto Pitpitbe. Bizony, úgy tűnik, vége az unalmas köznevek divatjának, és mindenki markáns, figyelemfelkeltőt igyekszik helyette választani. És még egy kakukktojás: a Pick Deli, igazi, hamisítatlan retro ízek, de azok profin.
Fájdalmas hiányok
- Továbbra sem létezik igazán erőteljes és magas színvonalú hagyományos cukrászda. Pedig nemcsak a krémesrajongók, hanem az idelátogató külföldiek is nagyon hálásak lennének érte.
- Várjuk, hogy tovább erősödjön a vidéki gasztronómia. Az országos Michelin kalauz ebben adott egy lökést, de azért ez a lökés lehetett volna erőteljesebb is, egy-egy tányéros ajánlás talán kevés lesz, hogy elkezdjenek özönleni a turisták. Ehhez hasonlóan remélhetőleg folytatódik a külvárosok, helyi vendéglők izmosodásának trendje is.
- Persze nyitott időközben további jó pár nápolyi pizzázó, közel-keleti sharing concept, kreatív kürtőskalácsozó, és talán még kézműves burgerező is. De igazából már nagyon várjuk az új trendeket, és a kicsit merészebbet, na meg főleg egyedibbet álmodó vendéglátósokat.
Események – kitekintő 2023-ra
- Rögtön már januárban lehet szurkolni például a magyar Bocuse d’Or csapat lyoni versenyzése kapcsán Dalnoki Bencének. 23-án, az eredményhirdetés napján főz ő, így csak egy pár óra türelem kell majd, hogy kiderüljön, sikerül-e hasonlóan magas színvonalú versenyzéssel előrukkolni, mint idén az európai döntőn Budapesten. Spoiler: sikerülni fog!
- Folytatódik nagy reményekkel a Gourmet Fesztivál is, a hazai éttermek legnagyobb seregszemléje. Érdemes máris beírni a naptárba a dátumokat, június 2-4-ig igyekeznek most már teljesen elkerülni az esőt, na meg a zivataros évszázadokat.
A borítóképen Huszár Krisztián executive chef a Sho restaurant konyháján.