Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez itt a 21. század: a MÁV bevezette a tényleg elektronikus jegyet

A MÁV e-mailt küldött azoknak az utasoknak, akik korábban már használták az elektronikus jegyrendelést, amivel otthon nyomtatott jegyeket és kioszkból kivehetőket lehetett előállítani, hogy mostantól nem kell majd pazarolni a papírt, ha egyébként a folyamat összes többi része digitális, és okostelefonon is be lehet majd mutatni a vonatjegyet.

A lépés elég logikus, a kinyomtatás már eddig is felesleges volt, az otthon nyomtatott vonaljegy egy egyedi azonosító, úgynevezett QR-kód, amit a kalauzok okostelefonjukkal tudtak leolvasni. A MÁV szabályzata szerint viszont – nem igazán érthető okokból – az IC-n, Railjeten és minden, pótjegyes vonaton bemutatható volt mobilról a neten vásárolt jegy, személyvonatokon viszont csak a kinyomtatott példányokat fogadhatták el a jegyvizsgálók (erre az eddigi üzletszabályzat [PDF] kötelezte őket, az utas pedig büntetést fizetett, ha személyvonaton mobilról próbálkozott) – holott a papíros verzió pontosan ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a mobil képernyője.

A közleményben most viszont szó szerint szerepel [PDF], hogy a neten vásárolt jegyet tartalmazó PDF bemutatható “korlátozás nélkül bármely vonaton, arra alkalmas készülék (pl. okostelefon, hordozható számítógép) képernyőjén, ha készüléke képes a QR-kódot legalább 160×160 képpont méretben megjeleníteni”

Az interneten vett jeggyel továbbra is csak az utazhat, akinek a nevére vették, és csak adott vonatra használható fel. Visszatéríteni csak neten lehet, legkésőbb indulás előtt 1 órával.

Oszd meg!