Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez a ritka Botticelli-kép kelhet el 12,5 milliárdért

Több mint 40 millió dollárt, azaz 12,5 milliárd forintot is kérhet Sandro Botticelli Jézust ábrázoló festményéért a Sotheby’s aukciósház, írja anyalapunk, az amerikai Forbes. Jövő év elején indul a licit.

Az aukció azért is különleges, mert az egyik utolsó, magánkézben lévő Botticelli-festményről van szó: a The Man of Sorrows (szó szerinti fordításban A bánatok embere) Jézus Krisztust feltámadása után, a keresztrefeszítés sebeivel ábrázolja.

A kép a késő 15., korai 16. században készült a művészettörténészek szerint,

tovább növelve az árverés jelentősségét: csak három, 1492 után készült Botticelli-kép van magántulajdonban. Az aukciósház szerint a festmény tökéletesen reprezentálja a művész karrierének utolsó évtizedét, amikor a reneszánsz ideológiákon, mint például a humanizmuson és a szépségen túlmutatva egyre több vallási, spirituális képet készített. 

A festményt utoljára 2010-ben állították ki Frankfurtban, az aukció előtt Hongkongban, Londonban, Los Angelesben és Dubajban is meg lehet majd csodálni. Fotó: Sotheby’s

A festmény 1963 után kerül most újra piacra: közel 60 éve 28 ezer dollárt kért érte a híres angol operaénekes, Adelaide Kemble Sartoris ükunokája.

A bánatok embere a második legdrágább Botticelli-aukció lehet, a 2020-ban a művész egyéni rekordját megdöntő Egy kört tartó fiatalember portréja 92 millió dollárért kelt el. 

Borítókép: Sothebys

Oszd meg!