Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Európai szinten is újdonság a gyártósor, 15-ről 25 millióra növelheti palackszámát Magyarország legnagyobb borászata, a Varga Pincészet

Egy összesen 3 milliárd forint értékű fejlesztéssorozatot fejezett most be Magyarország legnagyobb borászata, az évi 15 millió palack bort termelő Varga Pincészet. A Badacsonyban és Egerben is székelő családi vállalkozás új, csúcstechnológiás palackozósora Európában is egyedülálló – 30 százalékkal kevesebb élőmunkával 40 százalékkal nagyobb termelésre képes.

A Varga Pincészetnél 2019 novemberétől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron történik a borok palackba zárása Badacsonyörsön. A legutóbbi, most zárult, összesen egymilliárd forint értékű fejlesztés végeredménye az új, automatizált gépsor. Ez óránként 14 ezer palack töltésére képes, emellett ellenőrzi az üres palackok tisztaságát, épségét, töltési szintjét, valamint a lezárás minőségét. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése.

Az új technológia bevezetése létszám-megtakarítást is eredményezett, más területeken viszont emelkedett a létszám, így a pincészetnél dolgozók száma az előző évi 180 fő körül stabilizálódott, írják közleményükben.

Óránként 14 ezer palack töltésére képes (Fotó: Varga Pincészet)

„Az elmúlt 2-3 év alatt összesen 3 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre. Az idén megújult és jelentősen bővült a palackozási kapacitásunk Badacsonyörsön, de ezen kívül több mint 2 milliárd forintos, szintén több éves projektet fejeztünk be tavaly az Egri borvidéken lévő feldebrői birtokunkon, ami a szőlőfeldolgozó-, erjesztő- és bortároló kapacitásainkat bővítette” – nyilatkozta Varga Péter alapító tulajdonos. Ezzel 2019 végére befejezték azokat a fejlesztéseket, amelyeket növekvő értékesítésük tett indokolttá.

A legutóbbi, egymilliárd forint értékű fejlesztést 831 millió forintnyi GINOP pályázati pénz fedezte, ebből 307,47 millió vissza nem térítendő és 315,79 millió forint 1 százalékos kamatozású hitel. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

„Azzal, hogy most már két palackozósorral rendelkezünk, rendkívüli módon megnövekedett a termelési biztonságunk, az új gépsorral pedig 40 százalékkal úgy termelünk többet, hogy 30 százalékkal kevesebb élőmunkára van szükség” – mondta Varga Máté ügyvezető.

„Olyan műszaki automatizálási megoldások jelentek meg nálunk, amelyek a borászatban nemcsak Magyarországon számítanak újdonságnak, hanem akár Európa fejlettebb országaiban is, mivel jelentősen hozzájárulnak termékeink minőségbiztonságának növeléséhez is. Az automatikus ellenőrző gépeket gyártó német világcég pincészetünkben forgatott reklámfilmet legkorszerűbb gépeinek működtetéséről, illetve egy tízperces német nyelvű riportot készítettek édesapámmal a beruházásról.”

– folytatta Varga Máté. A filmet a napokban mutatták be Európa legnagyobb italipari szakvásárán, a NürnbergMesse-én. „Számunkra ez is azt mutatja, hogy jó döntés volt emellett a gyártási technológia mellett letenni a voksunkat.”

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A pincészet 2018-as árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot. Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort, ezek megvásárolhatók szinte az összes üzletláncban, de prémium kategóriás boraik számos nemzetközi díjat is elnyernek.

A Varga emellett hazánk egyetlen borászata, amely visszaváltja borospalackjait és saját területén történő tisztítás után újra használja azokat. Ezzel 2016-ban el is nyerték a Greennovációs díjat az Újrahasznosítás kategórián belül.

 

Három óra: mindig túl kései, vagy túl korai időpont ahhoz, amit az ember éppen csinálni akar.